(AUDIO) Vorba aceea – Unu, doi…faceți toți la fel ca noi!
Publicat de Larisa Calistru, 19 septembrie 2015, 08:11
Dezacordul în gen al numeralelor ce au în componență “unu” și “doi” cu substantivele pe care le determină este o greșeală apărută frecvent. De altfel, Academia Română a întocmit și un raport privind rezultatele monitorizării greșelilor, pe posturile principale de radio și televiziune, iar în lista erorilor semnalate de specialiști figura și acest dezacord.
Numeralul cardinal doi, (precum și cel ordinal – al doilea etc), dar și celelalte ce au în componența doi (doisprezece, douăzeci și doi, treizeci și doi etc) trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine sau neutre. Prin urmare, corect vom spune/scrie: “ora două”, “clasa a douăsprezecea”, “treizeci și două de grade”, “douăsprezece scaune” etc (și nu ora doi, clasa a doisprezecea, treizeci și doi de grade, doisprezece scaune etc).
Situatia se complică – putin – in cazul numeralelor compuse cu “unu” (adica douazeci si unu, patruzeci si unu etc). De altfel, in aceste cazuri, se observa si o mai mare frecventa a erorilor comise de vorbitori. Concret, atunci când, de pildă, numeralul “douăzeci și unu” se referă la substantive neutre, acordul se face la genul masculin. Vom spune corect “douăzeci și unu de scaune”, “treizeci și unu de dulapuri”, “patruzeci și unu de geamuri” sau “douăzeci și unu de grade”.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.