(AUDIO) Vorba aceea – Și numeralele ne pot da bătăi de cap
Publicat de Larisa Calistru, 7 septembrie 2015, 07:46
Vorbim astăzi despre pronunția și scrierea corecte a anumitor numerale care pot crea confuzii.
Se scrie și se pronunță corect “Mai am paisprezece (sau șaisprezece) zile de concediu” și nu “Mai am patrusprezece (sau șasesprezece) zile de concediu”.
Din punct de vedere gramatical, cele două numerale fac exceptie, fiind singurele în limba româna scurtate cu o silabă, în locul acesteia aparând un i semivocalic. Trebuie să știm, însă, că doar aceste forme de numeral sunt acceptate în limba literară.
Celelalte numerale, unsprezece, doisprezece, cincisprezece, optsprezece… păstrează forma “nealterată” în scris. Și în acest caz, tendința multora este de a le “completa”, într-o manieră nefericită, cu diverse vocale, ajungându-se la forme total greșite de tipul: “optusprezece”, “optâsprezece” sau “optisprezece”.
Potrivit lingviștilor, ar fi scuzabilă, în acest caz, doar pronunția lucrătorilor de la telecomunicații care, pentru evitarea unor confuzii în transmiterea informațiilor, folosesc forme de numeral greșite. Alte construcții, preluate din limbajul popular și care circulă intens în exprimare, sunt:“unșpe” sau “unșpece”, “doișpe” sau “doișpce” etc. Evident că nici aceste forme de numeral nu sunt acceptate în limba literară..
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.