15 august – Sfânta Maria şi Ziua Marinei
Publicat de Adina Sîrbu, 15 august 2015, 08:33
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuită astăzi de creștinii ortodocși și catolici, este un prilej de bucurie pentru toţi cei care poartă numele de Maria şi Marin sau derivate ale acestora.
Potrivit statisticilor, în România, peste 2,2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cu prilejul Sfintei Maria, una dintre cele mai mari sărbători creştine.
Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi la mănăstirile din toată ţara la slujbele religioase de Adormirea Maicii Domnului.
În cultul creştin Maica Domnului este omul care se bucură de cea mai mare cinstire după persoanele Sfintei Treimi. Ea L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca om, iar când a murit a fost ridicată cu trupul la cer. Credinţa Bisericii că Fecioara Maria nu a rămas cu trupul în mormânt se bazează pe o tradiţie păstrată din primele veacuri creştine. Sfântul Apostol Toma nu a fost la înmormântarea Mariei la Ierusalim şi a venit după trei zile. Vrând s-o mai vadă odată pe Maica Domnului, a deschis mormântul şi astfel a constatat că trupul dispăruse. De aici credinţa că Maica Domnului a fost ridicată cu trupul la cer.
Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România. De aceea, sărbătoarea de astăzi este prilejul celor mai mari pelerinaje.
Ortodocşii se adună la Nicula, Rohia, Moisei, Sâmbăta, Putna, catolicii merg în pelerinaj la Radna, în judeţul Arad şi Cacica, în Suceava
Tradiţia spune că în ziua de 15 August se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit.
În unele zone, după slujbă, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi.
În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare.
Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului.
Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă.
Şi Ziua Marinei a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români tot de Sfânta Maria, la data de 15 august 1902.