Subofiţer al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, reţinut pentru trafic de influenţă
Publicat de Bogdan Comșa, 13 august 2015, 18:49
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus miercuri, 12 august 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului V. C. G., sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă.
În cursul zilei de joi, 13 august 2015, acesta urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti.
În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut că, la data de 9 iulie 2015, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost sesizat printr-un denunţ cu privire la faptul că persoana în cauză (plutonier adjutant în cadrul unei unităţi de învăţământ superior din Constanţa) i-a pretins denunţătorului diverse sume de bani pentru a interveni pe lângă persoane care îl pot ajuta să promoveze examene sau concursuri, organizate de diferite unităţi de învăţământ din cadrul Ministerului Apărării Naţionale – se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acest context, în perioada 2009 – 2015, inculpatul i-a creat convingerea denunţătorului că are influenţă asupra persoanelor din cadrul comisiei de admitere la unitatea de învăţământ superior din Constanţa, respectiv asupra persoanelor din comisiile de recrutare a soldaţilor gradaţi profesionişti şi/ sau subofiţerilor, sens în care a pretins şi primit sume de bani ce variază între 300 şi 1000 de euro, pentru a-i facilita accesul şi promovarea în cariera militară.
În cursul zilei de miercuri, 12 august 2015, inculpatul a fost surprins în flagrant în municipiul Constanţa, fiind găsită suma de 360 de lei reprezentând cea de-a doua tranşă din suma de 1.360 lei, pretinsă iniţial denunţătorului.
Ulterior, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatului (pe care o deţinea fără forme legale în Constanţa), unde au fost identificate şi ridicate probe utile cauzei.
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române, locotenent-colonelul Pavel Corneliu, ne-a confirmat că V. C. G. este angajat al Academiei Navele „Mircea cel Bătrân, cu grad de subofiţer. Acesta nu este implicat în nici un fel în procesul didactic, ne-a mai precizat reprezentantul Forţelor Navale, care a adăugat că nu comentează incidentul.
V. C. G. nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere.