A fost descoperit mormântul reginei egiptene Nefertiti
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 august 2015, 14:33 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 9:11
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost în sfârşit descoperit, susţine un arheolog britanic, potrivit căruia acesta s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei, informează dailymail.co.uk.
La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi în faţa oamenilor de ştiinţă. Un cercetător britanic afirmă că a găsit o „uşă secretă” într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.
Afirmaţia a fost făcută de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.
Nefertiti, supranumită „Doamna celor două ţări”, era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.
După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.
El spune că a descoperit două portaluri „ascunse”, desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare.
Celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conţine „mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor – Nefertiti”, precizează profesorul Reeves.
Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală – un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.
Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent – cel al mamei sale.
Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.
Profesorul Reeves consideră că mormântul iniţial a aparţinut reginei Nefertiti, iar camera faraonului a fost realizată ulterior, devenind „un mormânt într-un mormânt, în forma unui coridor”.
Intrarea în ceea ce se presupune că ar fi mormântul reginei Nefertiti a fost decorată cu scene religioase – probabil un ritual care să protejeze camera din spatele zidului respectiv.
„Doar o singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri, iar aceasta este Nefertiti”, spune profesorul Reeves.
Nefertiti, al cărei nume înseamnă „frumoasa care, iată, vine”, a fost regina Egiptului şi soţia faraonului Akhenaten, în secolul al XIV-lea î.e.n.
Nefertiti şi soţul ei au fost autorii unei veritabile „revoluţii religioase” în Egipt, instaurând cultul lui Aten, zeul Soarelui, şi au promovat răspândirea în întregul regat a unor opere de artă care prezentau diferenţe majore în comparaţie cu cele ale predecesorilor lor.
Titlurile ei nobiliare sugerează faptul că Nefertiti a fost co-regentă şi că a devenit probabil faraon după moartea lui Akhenaten.
Dar, în ciuda statutului ei remarcabil, moartea ei şi locul în care a fost înmormântată au rămas un mister până în zilele noastre.