Legea care îi sperie pe proprietarii de apartamente
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 august 2015, 14:00
Proiectul de Lege privind înființarea și funcționarea asociațiilor de locatari, pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, conține niște prevederi care le dă fiori locatarilor.
Una dintre marile noutăți aduse de proiectul de lege este prevederea ca locatarii care își inundă vecinii vor fi pasibili de amenzi de până la 10.000 de lei.
„Neexecutarea de către proprietar a lucrarilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții și instalații aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari „se sancționează”cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei”, se arată în proiectul de lege postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii.
Problema este că în foarte multe blocuri, țevile nu au fost înlocuite niciodată, ceea ce-i face pe locatari să se întrebe care este vina lor dacă o țeavă a blocului se sparge în apartamentul personal și inundă vecinii.
De asemnea, proiectul de lege îi dă voie administratorului să acționeze în instanță orice propietar care nu-și plătește întreținerea și dacă instanța dă o decizie favorabilă asociației de locatari îi poate vinde lucrurile din casă sau întreg apartamentul.
Iată ce scrie în lege:
”Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Articolul 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Articolul 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate”.
Pe de altă parte, legea mai prevede că „proprietarul este obligat să accepte accesul administratorului pe proprietatea sa, „atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună”.