CUTREMURĂTOR. O britanică de 75 de ani a ales sinuciderea asistată pentru că nu a vrut să ajungă o „bătrână ramolită”
Publicat de , 4 august 2015, 16:41
O femeie care și-a dedicat întreaga viață îngrijirii persoanelor în vârstă și-a pus capăt zilelor într-un centru de sinucideri asistate din Elveția, pe motiv că nu vrea să ajungă “o bătrână ramolită”. Gill Pharaoh, în vârstă de 75 de ani, nu suferea de vreo boală în fază terminală. Femeia, care a scris două cărți despre îngrijirea vârstnicilor, a povestit că a văzut atât de mulți bătrâni încât a vrut să ia această decizie când încă era în putere, atunci când a simțit că a ajuns la vârsta a treia.
Într-un interviu acordat în Basel, înaintea sinuciderii asistate, femeia a afirmat că realitatea bătrâneții este “îngrozitoare”.
Am avut grijă de alții toată viața mea. Întotdeauna mi-am spus că să îmbătrânești nu e o distracție. Sunt conștientă că mă apropii de această vârstă, și nu îmi va fi mai bine, ci dimpotrivă. Nu vreau ca oamenii să își amintească de mine ca o bătrână ramolită care se plimbă pe stradă într-un cărucior, a spus Gill.
Înaintea sinuciderii, femeia și partenerul său, John, s-au plimbat pe străzile orașului elvețian și s-au bucurat de o ultimă masă împreună, într-un restaurant pe malul Rinului.
Întreaga seară a fost liniștită și plăcută. Cred că este ceea ce ne-am dorit amândoi. Gill se gândea la asta de ani întregi și nu am vrut să îi stric dorința devenind sentimental, a afirmat soțul femeii.
Încă dinaintea călătoriei în Elveția, femeia a povestit că soțul său și cei doi copii i-au respectat decizia, deși inițial s-au opus vehement, în special fiica sa, Caron. Cu două luni înaintea sinuciderii, Gill a scris un articol intitulat “Ultimul meu cuvânt”, în care și-a anunțat intenția și motivele care au determinat-o să recurgă la acest gest.
Zi de zi, mă bucur de viață. Pur și simplu nu vreau să mi se întâmple această deteriorare a stării mele și să ajung în ultimul stadiu, când s-ar putea să am nevoie de foarte mult ajutor. Trebuie să fac asta acum, pentru că mai târziu nimeni nu va putea lua decizia în locul meu. Gândul că o să am nevoie de ajutor din partea copiilor mei mă îngrozește. Știu că multe persoane în vârstă se așteaptă și chiar cer imperativ ajutor din partea copiilor, dar cred că aceasta este o atitudine egoistă și nerezonabilă.
Femeia a fost ajutată în demersul său de doctorul Michael Irwin, coordonatorul unei organizații care sprijină sinuciderea asistată.
Unii vor spune că Gill a greșit atunci când a decis să fugă astfel de bătrânețe, dar văzând atâta suferință în perioada în care a îngrijit vârstnici, a luat decizia rațională, a afirmat acesta, citat de The Telegraph.
Cazul pensionarei a stârnit dezbateri aprinse în Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât aceasta nu suferea de probleme majore de sănătate și nu urma vreun tratament. Prezentatorul CNN Hala Gorani a afirmat, pe o rețea de socializare, că gestul femeii i se pare o nebunie.
SURSA – reteauadestiri.ro