(AUDIO) Vorba aceea – Pentru dumneavoastră
Publicat de Larisa Calistru, 16 iulie 2015, 09:25
Pronumele de politeţe (sau de reverenţă) exprimă o atitudine de respect faţă de o persoană şi sunt folosite de vorbitori în funcţie de situaţia de comunicare.
În stilul oficial, pentru exprimarea politeţii maxime, se utilizează pentru persoana a doua singular şi plural pronumele Dumneavoastră (cu verbul la pers. II plural – dumneavoastră aţi remarcat…), iar la persoana a III-a – Domnia sa / Domniile lor, recomandate în discursul politic, diplomatic, jurnalistic, de exemplu vom spune despre un ministru, un preşedinte: „În interviu Domnia sa a remarcat că…” (şi nu dumnealui).
Formele dumneata ,dumnealui/ dumneaei/ dumnealor sunt mai puţin indicate pentru stilul oficial, iar în unele cazuri pot avea chiar şi nuanţe familiare, ironice (la Caragiale, de exemplu, despre Domnul Goe).
În limbajul familiar şi regional avem o serie de pronume de politeţe –mata, matale, mătăluţă, mătălică, tălică, care apar, de regulă, în convorbirile cotidiene.
Tot mai des în ultimul timp este sesizată o nuanţă mai mare de respect a pronumelui personal dânsul, cu formele dânsa, dânşii/dânsele. Acestea, deşi nu sunt pronume de politeţe, se consideră a fi mai reverenţioase decât el/ea etc.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.