Luna fericirii şi a iertării, Luna Ramazan
Publicat de aurelia.mierlus, 15 iulie 2015, 13:56
Cea mai importantă perioadă a anului pentru credincioşii musulmani, Luna Ramazan, a început în data de 18 iunie, când cei peste 27.000 de etnici turci au intrat în postul de purificare spirituală şi trupească.
“Postul din „Luna fericirii şi a iertării”, constituie unul dintre cei trei stâlpi ai religiei islamice, perioada în care credincioşii caută pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu oamenii indiferent de religie”, spune Osman Fedbi, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România.
Postul de 29 de zile se încheie cu trei zile de sărbătoare, în perioada 17-19 iulie când etnicii turci petrec în familie vizitâdu-şi rudele vârstnice. În aceste zile de sărbătoare de pe mesele îmbelşugate ale musulmanilor nu lipsesc baclavalele şi sarailiile, delicii tradiţionale ale turcilor dobrogeni.
Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului Cel Sfânt, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632. Anul aceasta, Noaptea Sfântă de Kadir a fost marcată în noaptea de 13 spre 14 iulie.
Tradiţională în luna Ramazan este cina de iftar care încheie postul diurn și se servește în familie, cu prietenii sau cu persoane de condiție materială modestă.
În această perioadă UDTR a oferit cine de iftar la care au participat personalități din spațiul public dar și numeroși membri ai comunității atât din județele Constanța ( de la filialele din Constanţa, Medgidia, Cernavoda, Cobadin,Techirghiol, Tuzla, Eforie, Băneasa, Cumpăna, Lazu, Valu lui Traian), Tulcea (la filialele din Tulcea, Măcin şi Babadag), Galaţi, Brăila și din București.
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în zilele de 8 şi 9 iulie din luna sfântă a Ramazanului două cine tradiţionale de iftar la Bucureşti şi Constanţa. La cina de iftar organizată de UDTR la Bucureşti împreună cu UDTTMR şi Muftiatul Cultului Musulman din România a participat şi Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. La cina de iftar de la Bucureşti au mai luat parte: Ministrul Dezvotării Regionale şi Administraţiei Publice, doamna Sevil Shhaideh, Directorul Direcţiei Secretariat General şi Protocol din cadrul Ministerului de Interne, Chestorul principal de poliţie, domnul Nezir Gelaledin, Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, E.S. Osman Koray Ertaş, Însărcinatului cu Afaceri ad-interim a misiunii diplomatice a SUA , domnul Dean Thompson precum şi ambasadori ai unor ţări islamice.
În data de 9 iulie, de această dată la Constanţa, a fost organizată o cină tradiţională de iftar la care au luat parte alături de etnicii turci: Prefectul Judeţului Constanţa, Constantin Ion, Subprefecţii Accoium Levent şi Ersun Anefi, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, domnul Cristinel Dragomir, împreună cu Vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, domnul Cristian Darie, primarul municipiului Medgidia,Marian Iordache, Viceprimarul comunei Cumpăna, Florin Neagu, deputaţii Iusein Ibram şi Amet Varol, Preşedintele Universităţii „Şaguna”, prof.univ.dr. Aurel Papari, profesori de la Universitatea „Ovidius”. Printre invitaţi s-au numărat, Viceconsulul Özgen Topçu de la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Ataşatul din cadrul Consulatului Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Necheaev.
aureliamierlus@radioconstanta.ro