(AUDIO) Vorba aceea – Cum evităm cacofoniile?
Publicat de Larisa Calistru, 13 iulie 2015, 08:03
Din ce în ce mai multe persoane au o preferință exagerată pentru expresia “ca și”. Apare în cele mai neașteptate combinații lexicale și este utilizat anapoda. Exemple: “Eu, ca și profesor, îmi fac datoria ” sau “Tu ca și jurnalistă ești omniprezentă” sau “El, ca și medic, a acționat la timp”. În toate aceste enunțuri, nu este nevoie de “ca și” înaintea unor substantive, întrucât nu e de evitat nici o cacofonie! Se putea spune simplu “Eu ca profesor”, “Tu ca jurnalistă” sau “El ca medic”.
Chiar și atunci când vrem să evităm cacofonii, nu e nevoie de artificialul “ca și”…nici măcar de “ca”…Spre exemplu: “El în calitate de căpitan de vas a excelat” sau “Cascador fiind, a filmat scene tari” sau “A fost angajat la ziar in postura de corector”. Prin astfel de constructii, evităm a spune “ca capitan”, “ca cascador”, “ca corector”.
Alții-s mai originali: pentru a evita posibile cacofonii recurg la o stratagemă lexicală. Exemple: “Eu ca și virgulă contabil, sunt om al cifrelor” sau “El ca și virgulă controlor e sever”. Corect era să se spună “Eu, în statutul de funcțiuni contabile sunt om al cifrelor” sau “El, fiind incadrat controlor, e sever”.
Și nu uitați de Vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.