(AUDIO) Vorba aceea – Cunoști sensul exact?
Publicat de Larisa Calistru, 10 iulie 2015, 07:26
Deși “lucrativ” e consemnat în toate dicționarele și în lucrările de cultivare a limbii cu sensul “care aduce câștig,profitabil,rentabil,folositor,util”, vorbitorii se încăpățânează să înțeleagă prin lucrativ “lucrător,unde se lucrează”. Se pare că fenomenul este foarte vechi:Al. Graur notează că încurcătura dintre lucrativ și a lucra se găsește încă de la Budai-Deleanu, unde lucrativ apare cu accepția de “muncitor”.
Următorul exemplu, cules de pe internet, ilustrează asocierea greșită dintre lucrativ și a lucra, lucru, întrucât e clar că autorul textului se referă la “suprafața de lucru”, nu la o “suprafață aducătoare de câștig”:”Fabrica are o suprafață de 87.000m, 50.000m pătrați reprezentând suprafața lucrativă”.
Lucrativ este un împrumut din limba franceză, unde corespondentul lucratif este înregistrat în dicționare cu sensul “care aduce câștig,profit,beneficii”.Semantismul lui lucrativus din latină , aducător de câștig, se explică prin aceea că lucrativus face parte din aceeași familie lexicală cu substantivul lucrum(cîștig,profit) și cu verbul lucror,-ari(a câștiga,a dobândi), de la care se formează prin sufixare.
Termenul despre care vorbim, lucrativ, apare și în operele lui Mihail Kogălniceanu și Mihai Eminescu: primul scrie despre
“o comunitate lucrativă, în care să intre bărbați și femei în vârstă”, iar al doilea i-a menționat pe “Literații lucrative de mâna a treia”.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.