Mierea de albină din Dobrogea este cerută în străinătate
Publicat de Carmen Secuiu, 30 iunie 2015, 17:05
Mierea de rapiță are mare căutare la export ca produs de bază în cosmetică, pentru măștile faciale, Germania fiind țara care importă cele mai mari cantități.
Apicultorul Mărgărit Iordan, deține propria sa stupină și ne explică că, din cercetările făcute în Dobrogea, s-a demonstrat că mierea de albină recoltată dinspre malul mării este mai bună decât cea dinspre Dunăre.
Mierea de Dobroge este cerută în mai toate țările europene, spune apicultorul.
Cele mai vestite apicultoare, aici, în anii ‘40, erau două femei. ”Cea mai bună producție se realizează atunci când muți stupii dintr-un loc în altul, iar dacă ajungi la peste o sută, două de stupi poți spune că deții o afacere înfloritoare, iar consumul acesteia este benefic pentru prevenția oricărei boli, plus că dacă o consumi în loc de zahăr, nu faci daiabet”, ne dezvăluie Mărgărit Iordan, cel care s-a ocupat de apicultură din tinerețe.
Cristalizarea mierii se face în funcție de sortiment. Rapița cristalizează cel mai repede, apoi floarea soarelui și în ultimul rând salcâmul, o lună, o lună și jumătate.
”În compoziția mierii se află, în principal, pe lângă alte substanțe, fructoză și glucoză. Cu cât procentul de glucoză este mai mare, cu atât cristalizează mai repede. Cu cât procentul de fructoză este mai mare, cu atât cristalizează mai greu.
”Luna iulie este cea mai productivă”, atunci când apare mierea de floarea sorelui, de culoare galben-auriu-roșiatică, la fel ca și cea polifloră. Mierea de salcâm se recunoaște după culoarea alb-gălbuie, mierea de tei este galben-brun-verzui, iar mierea de rapiță este ușor de recunoscut, după culoarea sa albă”, ne-a explicat managerul fabricii apicole din Comuna Cogealac, Lucian Ruscu.
Deși, câmpurile din Dobrogea sunt în proporție destul de mare acoperite de rapiță, producția acestei plante este în continuă scădere, în toată Europa.
carmensecuiu@radioconstanta.ro