Cinci instrumente de suflat și o copilă
Publicat de Liliana Fustanela, 29 iunie 2015, 16:14 / actualizat: 30 iunie 2015, 23:09
După șase zile de competiție, juriul a decis câștigătorii la secțiunea folclor din cadrul celei de a XI-a ediții a Festivalului Tinereții de la Mangalia.
An de an, competiția muzicală adună tineri tot mai talentați, cu voci tot mai puternice și mai bine formate, în anii de pregătire.
La grupa de vârstă 6-9 ani, premiul I a revenit lui Petru Mihai Caranfil, la categoria 10-14 ani același loc a fost ocupat de Diana Georgiana Monete pentru voce, în timp ce locul I la intrumental a fost acordat Florentinei Albu.
La grupa seniorilor (15-25+ ani) premiile I au revenit lui Romeo Gheorghe și Oanei Vențel.
Premiile pentru ansamblurile folclorice au fost repartizate astfel: premiul I – Ansamblul ”Rapsozii Iveștiului”, premiul al II-lea – Ansamblul ”Mugurașii Gorjului” și Ansamblul de datini și obiceiuri ”Tisa” din Tismana, locul al III-lea – Ansamblul ”Brâulețul” din Constanța.
Trofeul ediției a XI-a a Festivalului Tinereții a fost acordat tinerei Maria Mădălina Lupu, care la doar 10 ani a impresionat juriul și publicul cu interpretarea vocală și instrumentală.
Pe lângă frumoasele cântece populare interpretate vocal, ea cântă la cinci instrumente tradiționale de suflat, dintre care cel mai drag îi este naiul.
S-au mai acordat premii speciale, precum: Elena Alexandra Simoiu – costum autenticitate , Alexandra Elena Păunoiu- cel mai tânar concurent, Maria Ichim – Miss festival, Maria Mădălina Lupu – prezență scenică Iuliana Elena Vlad- cea mai bună doină, Oana Ventel – cea mai bună voce, Diana Georgiana Monete – cea mai bună interpretare a stilului gorjean, Florentina Albu – pentru originalitate, vioar + voce, Teodor Negrea – premiul pentru popularitate.
Fiecare seară de spectacol s-a încheiat cu recitaluri care au reunit în dans și muzică diverse zone folclorice ale țării, dar și cântecele minorităților conlocuitoare.
Spectatorii au aplaudat ansambluri precum: ,,Drăgăicuțele”, Ansamblul ,,Elpis” al Comunitatii Elene Constanta, Ansamblul Folcloric ,,Litoral” Mangalia, Asociatiunea Culturală ASTRA Carei, Nepoții Iancului din Marna Nouă si Asociația Colonia Moților Ianculești, cât și Ansamblul Folcloric ,,Mugurașii Gorjului”, ”Zadunaiska Sici” – ucrainenii din Tulcea, Grupul Vocal ”Ceaika” al rușilor-lipoveni din Mangalia, Grupul Vocal ”Floare de Colț” – Bulgaria, Ansamblul ”Mugur de folclor” din Mangalia.
Premiile I și trofeul au fost răsplătite de sponsori cu o vizită la Parlamentul European de la Bruxelles. Celelalte premii au constat în biciclete , dulciuri și alte surprize. Toți participanții au primit diplome asigurate de partenerul principal al festivalului, Fanomania Holding.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)