FOTO: Parcarea multietajată din Mamaia – un an ÎNTÂRZIERE față de termenul anunțat inițial
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 iunie 2015, 20:00
Anul trecut pe 4 aprilie, Primăria Constanța începea lucrările din cadrul proiectului „Construire parcare multietajată P+7E+T, în staţiunea Mamaia, Zona Cazinou-Albastros“.
Concret este vorba de o parcare supraetajată construită cu fonduri europene, de la Guvern și de la Primărie, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.
Iată ce declara pe 4 aprile 2014, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre:
”Vor fi realizate, cu aproximaţie, 400 de noi locuri de parcare. Durata de execuţie este de 14 luni, în cazul în care nu trece iniţiativa legislativă prin care să putem permite lucrul şi pe timpul sezonului. Ca atare, dacă nu trece această iniţiativă legislativă, ea (n.r. parcarea) va fi gata undeva în timpul sezonului din anul următor. Dacă trece iniţiativa legislativă, va fi gata în zece luni de zile, ceea ce înseamnă că la anul, pe vremea asta, avem parcarea ridicată şi funcţională“.
Cu toate că inițiativa legislativă de care vorbea Radu Mazăre a fost aprobată, termenul de finalizare al parcării supraetajate, a fost mutat în… 2016.
Pentru a afla care este cauza întârzierii lucrărilor la parcare, RADIO CONSTANȚA a solicitat un punct de vedere oficial de la constructorul acesteia, firma ABC Val SRL, dar un reprezentant al firmei ne-a îndrumat către purtătorul de cuvânt al Primăriei, Liviu Tramudana.
Acesta a declarat:
”Lucrările au fost sistate, pentru că deși există o Ordonanță de Guvern care permite desfășurarea lucrărilor în timpul sezonului, executantul proiectului a hotarât să sisteze lucrările, deoarece obiectivul este ultracentral, în centrul Mamaiei, și s-a ajuns la un nivel mare al clădirii… baza macaralei și accesul betonierelor în stațiunea Mamaia sunt potențiale pericole pentru turiști. Deci nu va fi gata înainte de termen (n.r 2016).”
Cum arată parcarea acum:
Și cum ar fi trebuit să arate:
Valoarea totală a proiectului se ridică la 23.520.424,92 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 18.891.791,50 de lei, cea a Guvernului României, de 4.149.845,92 lei, iar a beneficiarului (municipalitatea constănţeană), de 478.787,50 de lei.
Ca o concluzie, indiferent de motivele pentru care parcarea nu a fost terminată, ratarea unui termen de execuție anunțat ar trebui să fie asumată de beneficiarul lucrării, în cazul acesta, Primăria Constanța.