România, campioană europeană la îmbolnăvirile de tuberculoză
Publicat de Bogdan Comșa, 27 iunie 2015, 10:32
Aproape 15.000 noi cazuri de tuberculoză sunt descoperite anual în România.
Potrivit unei cercetări realizate la nivel comunitar, în ţara noastră se înregistrează un sfert din numărul total de îmbolnăviri semnalate în Europa.
Acestor statistici li se adaugă faptul că doar 60% dintre pacienţi sunt identificaţi.
Autorităţile în domeniu susţin că principalele cauze ale fenomenului sunt numărul mic de centre de diagnostic şi tratament şi durata mare de spitalizare şi recuperare, de minimum 6 luni.
‘Să tratăm cu seriozitate România şi tuberculoza’ – este titlul unui raport prin care li se cere medicilor de familie să se implice activ în descoperirea cazurilor şi supravegherea acestora.
Pe de altă parte, guvernul s-a angajat să realizeze un program pentru perioada 2015-2020 prin care să se reducă numărul de îmbolnăviri, după cum precizează consilierul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila:
„Trebuie să găsim o soluţie încât pacienţii cu tuberculoză trebuie trataţi separat şi trebuie încurajată tratarea în ambulatoriu a acestor pacienţi. Asta e strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care şi-a dovedit viabilitatea în alte ţări”.
Pentru aproape un secol, tuberculoza a fost cunoscută drept boala sărăciei. În prezent, aceeaşi afecţiune este responsabilă pentru decesul a aproape 1,5 mlilioane de oameni anual în întreaga lume.
Specialişii avertizează că riscul de a contracta TBC creşte la persoanele cu imunitate scăzută, dar şi la cele care trăiesc în sărăcie sau sunt alcoolice.