(FOTO)Sânzienele de la mare
Publicat de Liliana Fustanela, 24 iunie 2015, 23:32
Sânzienele – sărbătoarea în care toate piesele de port se scot la soare, s-a încheiat frumos în centrul istoric al Constanței. Au ieșit la soare purtând ia și coronița cu flori precum, drăgaicele.
In fața Muzeului de Istorie și Arheologie – o Expoziţie de fotografie cu tema: „Sânzienele în Urban” a grupului Film Photography Constanţa .
În urmă cu doi ani,în 2013, La Blouse Roumaine a creat şi iniţiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor.
Evenimentul a fost celebrat atunci, pe 6 continente, în peste 50 de ţări şi 100 de localităţi din România și continuă și astăzi,tot mai multe localități fiind provocate să participe.
Constanţa s-a alăturat celor care iubesc Ia românească şi a adunat în Piaţa Ovidiu, dobrogence frumoase îmbrăcate în cămăşi româneşti brodate.
La șezătoare, cele mai interesate puteau afla cum se realizează cele mai cunoscute motive de pe această componentă a costumului popular dobrogean: melcul, șuvoiul, aripile morii, bobocul de trandafir, puiul, crenguțele și florile, cireșele.
Ia este bluza feminină caracteristică a portului național românesc și este confecționată din bumbac, in sau borangic, fiind împodobiță la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei ,motive florale sau geometrice, cu fluturi sau cu mărgele.
Cămașa populară bărbătească din Dobrogea se remarcă prin merișoare la gât, miezul nucii pe piept, motive florale sau șuvoiul în partea inferioară și superioară a mânecii, bobocul de trandafir și puiul tot pe mânecă. Cămașa de ginere se diferențiază prin cireșe cusute pe piept. Melcul este un model care se folosește la platcă sau pe lungimea mânecii, în sudul Dobrogei,în Oltina.
Mai multe puteți afla de la Muzeul de Artă Populară Constanţa care prezintă în aceste zile expoziţia: „Cămaşa românească”, în care sunt prezentate cămăşi şi ii de patrimoniu, din toate provinciile istorice ale ţării: Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, care oferă o imagine de ansamblu asupra evoluţiei în timp şi spaţiu a cămăşii femeieşti tradiţionale, până la ie, devenită o modă vestimentară a zilelor noastre.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)