Vara aduce un val de afecțiuni digestive la Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 iunie 2015, 11:46
Săptămâna trecută, 59 de persoane au fost diagnosticate cu afecţiuni digestive la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, iar 39 dintre acestea au avut nevoie de internare.
Toxiinfecţia alimentară, cauzată de diferiţi germeni patogeni, este una dintre bolile specifice sezonului cald, care se poate instala nerespectând regulile de igienă alimentară şi personală.
Alimentele pastrate in conditii improprii si igiena precara provoaca toxiinfectii. Insa acestea nu sunt singurele cauze. La fel de nociv este consumul unui aliment deja contaminat cu virusuri.
Nu luati antivomitive si nici antidiareice pentru ca reduceti capacitatea de aparare a organismului. Hidratati-va insa corect. Si gesturile banale pot determina o infectie virala.
Salatele de cartofi cu maioneza si prajiturile cu crema pot duce la o infectie stafilococica daca sunt depozitate in conditii improprii.
Scoicile nepreparate termic corect pot determina de asemenea intoxicatii. Iar impachetarea alimentelor in folie de plastic este si ea propice multiplicarii microorganismelor.
Nu puneti carne cruda deasupra altor alimente in frigider pentru ca astfel poate aparea contaminarea incrucisata. Mai mult, dupa ce manevrati carne cruda, spalati cutitul si celelalte obiecte care au ajuns in contact cu alimentul nepreparat.
Si daca va spalati pe dinti cu o apa provenita dintr-o sursa nesigura pot apare toxiinfectii.
De asemenea, daca aveti apa menajera din puturi, in timpul dusului poate aparea contaminarea. Se intampla in special dupa ploi indelungate sau daca nu sterilizati corect apa.
Medicul este cel care determina daca infectarea s-a produs cu bacterii, toxine ale acestora ori cu virusuri.
Tratamentul se face in functie de starea pacientului. O infectie existenta nu se trateaza cu antibiotice. Asadar, nu luati medicamente la intamplare pentru ca pot sa va faca mai mult rau decit bine.