Viață de student, la cămin sau în gazdă?
Publicat de Carmen Secuiu, 29 septembrie 2014, 15:53
Studenții de la Universitatea Maritimă Constanța și cei de la Universitatea Ovidius aleg, în general, locurile din căminele studențești, prin comparație cu oferta de cazare în garsoniere și apartamente închiriate.
Directorul administrativ al Universității Maritime, Elena Ghiță spune că sunt în total 504 de locuri de cazare, iar din experiența anilor trecuți, crede că acestea că vor ajunge, deoarece o parte dintre studenți, care și-au exprimat opțiunea de a se caza în căminele universității au avut oportunitatea de a pleca în voiaj, ceea ce face ca locurile să rămână disponibile. Condițiile de cazare și prețurile diferă în cele trei cămine ale universității. La Căminul ”Far 3”, aleea Timonei, nr. 6, cu o capacitate de 332 de locuri, în 90 de camere unde sunt patru sau trei studenți în cameră, Căminul ”A 2”, de la sediu, str. Mircea cel Bătrân, nr. 104, cu o capacitate de 124 de locuri în 31 de camere unde sunt câte patru studenți cazați, iar la Căminul ”Lac Mamaia”, zona Campus, 24 de camere, cu 48 de locuri de cazare, câte doi studenți în camere. Aici, dotările sunt mai bune, există și o mică bucătărie, cu frigider, cuptor cu microunde, aer condiționat. De aceea și tarifele de cazare sunt mai mari. Pentru studenții subvenționați un loc de cazare costă 316 lei, iar pentru studenții nesubvenționați 440 de lei.
În primele două cămine, prețul este de 90 de lei pentru studenții subvenționați de stat și 215 lei pentru studenții de la forma de învățământ nesubvenționat.
La Universitatea Ovidius, capacitatea de cazare este de peste 1300 de locuri de cazare. Dintre care 300 de locuri sunt disponibile pentru studenții străini, bursieri ai statului roman și aproximativ 1000 pentru studenții români, de la forma de învățământ cu taxă și de la cea fără taxă. În cămine sunt cazate și cadre didactice, care locuiesc în alte localități și au relații contractuale cu universitatea, precum și personal administrativ, care vor plăti un tarif stabilit de consiliul de administrație, oricum mai mare, decât cel pe care-l plătesc studenții, deoarece locuiesc într-un număr mai mic în cameră. Directorul administrativ al Universității Ovidius, Laurențiu Sîrbu, declară că diferențele, în ce privește confortul, indiferent că este vorba despre căminele din Faleză Nord, sau C- urile din bdul. Mamaia, de la sediul univeristății sunt foarte mici, de aceea a fost stabilit un preț unitar pentru toți studenții. La forma de învățământ fără taxă, 165 de lei, pe loc, iar pentru forma de învățământ cu taxă, 260 de lei, pe loc, lunar. Unii dintre studenți preferă să fie cazați în cartierul Faleză Nord, dar, în general, spun că este mai ieftin decât la gazdă, condițiile sunt mulțumitoare și ”ce viață de student ar mai fi aia, dacă stai la gazdă?”
carmensecuiu@radioconstanța.ro