Comisia juridică a amânat discutarea modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală
Publicat de Bogdan Comșa, 15 iunie 2015, 19:25
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, luni, discutarea celor 22 de proiecte de lege de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Decizia a fost luată fără să se stabilească o dată ulterioară pentru dezbaterea lor şi sunt şanse foarte reduse ca acest lucru să se mai întâmple până la terminearea actualei sesiuni parlamentare, aflate la o săptămână de încheiere, informează Mediafax.
Intenţia de modificare celor două legi a stârnit îmgrijorarea societăţii civile şi a specialiştilor anticorupţie, care au văzut, aici, o nouă încercare de a slăbi lupta împotriva corupţiei.
Un anunţ surprinzător a venit, în aceste zile, de la vicepremierul Gabriel Opreea.
Acesta a declarat, duminică, faptul că partidul pe care îl conduce, UNPR, va ieşi de la guvernare, dacă PSD va modifica pe ascuns în parlament Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
La emisiunea „După 20 de ani”, difuzată la ProTV, Gabriel Oprea a declarat că UNPR susţine consolidarea justiţiei şi a statului român şi nu poate fi de acord cu nici o încercare de distrugere a acestor doi piloni ai democraţiei.
Gabriel Oprea: „Dacă cumva actuala coaliţie ar încerca să dărâme ceva din statul român, ne-a pierdut de partener şi i-am spus-o, inclusiv lui Victor Ponta şi vorbesc foarte serios.
Nu sunt de acord cu astfel de modificări. Oricum, orice lege, orice cod, inclusiv acest Cod Penal normal că trebuie discutat, să existe o dezbatere publică cu toţi actorii.
În schimb, dacă cineva, un grup vrea să-şi aranjeze anumite interese, nu sunt de acord cu acest lucru nici eu, nici partidul din care fac parte, UNPR-ul. Nu votăm aşa ceva”.
Declaraţiile liderului UNPR, Gabriel Oprea, vicepremier pe probleme de securitate naţională în Guvernul României, vin în contextul în care deputaţii din comisia juridică vor discuta, săptămâna viitoare, 22 de modificări la Codul Penal şi la cel de procedură penală.
Printre acestea este şi schimbarea modului în care se face arestarea preventivă, astfel încât această măsură să poată fi dispusă în baza unor dovezi temeinice, nu doar a unor suspiciuni rezonabile, cum prevede actuala lege.
În plus, ar urma să fie dezincriminat şi conflictul de interese, infracţiune de care premierul Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA. În acest caz, Camera Deputaţilor a respins, prin vor secret, cu o largă majoritate, cererea DNA de începere a urmării penale.
Modificările în cauză vor diminua aproape de zero eficienţa luptei împotriva corupţiei, consideră experţii în domeniu.
O eventuală ieşire a UNPR de la guvernare ar fragiliza poziţia PSD şi a guvernului Ponta la conducerea ţării.