(AUDIO+FOTO) Bucuria neașteptată – Șinca Veche
Publicat de Liliana Fustanela, 11 iunie 2015, 11:09 / actualizat: 21 iunie 2015, 16:47
Auzisem cândva de legenda lăcașului rupestru de la Șinca Veche, din apropiere de Brașov, ca fiind un Templu al dorințelor sau al Ursitelor.
Aflasem că dacă ațipești aici, e posibil să ți se îndeplinească dorințele sau că au loc aici, fenomene paranormale. Ce nu știam este că în Duminica Tuturor Sfinților este hram al bisericilor de sub pământ și am ajuns aici, exact în această zi, duminică 7 iunie 2015.
La slujbă era prezentă și ctitoarea Așezământului”Bucuria neașteptată” și a Schitului ”Sfîntul Nectarie, medic și scriitor , președinte al Fundației Ortodox-Culturale”Maica Sfântă”- Bucuria neașteptată”, Maria Băgiu Marino.
Da, a fost o bucurie neașteptată și pentru mine să o întâlnesc acolo, pe Dealu Pleșu, un loc suspendat în iubire, la biserica ascunsă de pădure .
De ce să mergeți, la Șinca Veche? Pentru că este un loc ales și unic în țară, un loc sfânt și binecuvântat, un petec de pământ mângâiat de Dumnezeu. Am aflat aceste caracterizări de la Maria Băgiu Marino, înainte să apuc să vizitez întreg așezământul din Dealu Pleșu. Cărările ce duc spre grotă, izvor, schit, troiță, așezare dacică, vatra monoliților, centrul de creație, aveau apoi să mă convingă, că nu a exagerat deloc.
Mânâstirea rupestră Șinca Veche se află, între Munții Făgăraș și Perișani, la 45 de kilometri de Brașov și la 22 de kilometri de Făgăraș. Pentru constănțeni traseul ar fi :Constanța -București-Ploiești-Predeal-Râșnov-Zărnești -Poiana Mărului -Șinca Veche,în jur de 500 de kilometri.
Se presupune că „Templul Ursitelor” ar avea aproximativ 7.000 de ani sau că ar fi de pe vremea dacilor , secolele III- IV, î.H, spune Maria Băgiu Marino, cea care îngrijește de acest loc, de peste 10 ani.
O cruce mare, la intrare, îți arată de unde începe drumul pe dealul în care este lăcașul de cult subteran. La suprafață, multă verdeață, o pădure deasă ce ascunde comoara.
În subteran, biserica pare a fi o clopotniță deschisă spre zare. Gaura din turla bisericii permite soarelui să pătrundă cu razele sale și să lumineze pașii celor ce vin să se închine la altar. Aproximativ 10 metri are acest turn prin care pătrunde lumina solară. Seamană cu o turlă fără acoperiș. Se crede că pe acolo coboară energiile și că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râșnov .
Dealul Pleșu, cu Templul Ursitelor sau al Dorințelor este locul unde tinerii din zonă aruncă, din cele mai vechi timpuri, o roată pe care leagă paie cărora le dau foc. Se crede că astfel își vor afla ursita și se vor căsători până la sfârșitul anului. Tradiția se respectă de trei ori pe an: de Sfântul Gheorghe, la Lăsata Secului, înainte de Paști și la Schimbarea la Fața a Domnului.
Secvență din emisiunea :”Interferențe dobrogene” , ediția 11 iunie 2015:
Localnicii vorbesc despre „Templul dorințelor”, pentru că în acest loc, s-ar implini dorințele celor care vin să se roage. Argumentează, Maria Băgiu Marino:
Maria Băgiu – Marino, a lucrat ca medic epidemiolog, la Brașov, și după ce a ieșit la pensie, în 2004 ,a creat Fundația Ortodox-Culturală „Maica Sfântă – Bucuria Neașteptată”.
Ea este cea care a descoperit grota astupată de vegetație, în care stăpâni erau doar șerpii. Autoritățile au sprijinit-o și acum e un loc sacru, încărcat de istorie și credință. Este un loc al împlinirii , cine a venit o dată, se va întoarce aici.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)