Ambasadele occidentale reacţionează faţă de blocarea anchetei în cazul Ponta – DNA
Publicat de Bogdan Comșa, 11 iunie 2015, 08:30
Ambasadele mai multor state occidentale la Bucureşti au reacţionat, miercuri, aşa cum o fac de obicei, de fiecare dară când parlamentarii decid ca un membru al acestui for, sau un fost ministru, acuzaţi de fapte de corupţie, să nu ajungă în faţa procurorilor sau a judecătorilor.
A fost şi cazul votului în dosarul Ponta- DNA, în care actualul premier este suspectat de comiterea unor infracţiuni în perioada în care era parlamentar şi prim-ministru.
Vă reamintim că deputaţii au respins, cu o largă majoritate, cererea DNA de începere a urmăririi penale.
În acest context, ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, a declarat că „Prezumţia de nevinovăţie, egalitatea în faţa legii şi o acţiune neobstrucţionată a justiţiei sunt principii esenţiale, ca valori UE, a declarat”.
O reacţie a venit şi din partea Germaniei la Bucureşti, care invocă condiţiile în care funcţionează Justiţia în România. „Ambasada Germaniei îşi reiterează întregul sprijin faţă de principiile Mecanismului de Cooperare şi Verificare, bazate pe valorile europene ale statului de drept şi pe care guvernul României s-a angajat să le implementeze” – informează Mediafax.
Misiunea diplomatică reiterează faptul că nu comentează cazuri individuale.
Şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a transmis, într-un comunicat, că orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor.
Sursa citată mai precizează că nu comentează cazuri individuale. Ambasada americană adaugă că instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet, independent şi că trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil.