Atenție: Când devine cafeaua nocivă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 iunie 2015, 10:30
Iniţiativă în premieră pentru Uniunea Europeană: Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară recomandă fixarea unei doze zilnice maxime în privinţa consumului de cafea.
Dincolo de aceasta, cafeaua devine nocivă pentru sănătate.
Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority – EFSA), pentru adulţi, doza zilnică de cafea considerată lipsită de riscuri medicale este de 400 ml. O cafea de tip espresso conţine de obicei între 70 şi 100 ml. Doza zilnică maxima este scăzută la 200 ml pentru femeile însărcinate şi la 3 ml pe kilogram din greutatea corporală pentru copii şi adolescenţi.
Pe lângă consumul de cafea, consumatorii trebuie să ia în calcul diferitele surse de cofeină, cum ar fi: băuturile energizante, anumite tipuri de sucuri, bomboane, ciocolată şi alte dulciuri. Este pentru prima dată când riscurile asociate cu consumul de cofeină, din toate sursele alimentare, au fost evaluate la nivelul Uniunii Europene.
În şapte dintre cele 13 state membre în UE care au fost monitorizate de EFSA, o parte din populaţia adultă consumă mai mult de 400 mililitri de cafea pe zi.
Danemarca ocupă primul loc în acest clasament – 33% dintre adulţii danezi fac abuz de cafea. Pe locurile următoare se află Olanda , Germania , Finlanda , Belgia , Suedia şi Franţa.
Sursa – stiri.tvr.ro