DANUBEPARKS – cîștigătoare a Premiului Natura 2000 pentru anul 2015
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 iunie 2015, 09:01
Acest premiu Pan-European recunoaște excelența în managementul Siturilor Natura 2000, realizările în domeniul conservării biodiversității, evidențiază valoarea adăugată pentru economia locală și contribuie la creșterea gradului de conștientizare publică asupra valorosului patrimoniu natural European.
În cadrul ceremoniei de desemnare a Asociației DANUBEPARK drept câștigătorului premiului Natura 2000, pentru anul 2015 la sediul Comisiei Europene, comisarul Karmenu Vella a înmânat Asociației DANUBEPARKS, trofeul pentru realizările remarcabile din ultimii ani privind cooperarea transfrontalieră dintre Ariile Naturale Protejate Dunărene- Situri Natura 2000.
Asociația DANUBEPARKS a fost selectată de către un juriu internațional de un înalt prestigiu, din peste 100 de aplicații depuse şi grupate în cinci categorii. DANUBEPARKS – Rețeaua Dunăreană de Arii Naturale Protejate a primit aprecierea juriului de specialitate, fiind un proiect de bune practici privind cooperarea activă a Ariilor Naturale Protejate și conlucrare fructuoasă, plină de inspirație a partenerilor din numeroase țări. Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000 cuprinde și protejează peste 27.000 de situri ale patrimoniului natural european.
“Categoric, acest premiu este o mare recunoaștere a muncii noastre comune din trecut și o motivație pentru a continua și a intensifica pe viitor munca noastră comună pentru Ariile Protejate Dunărene și Siturile Natura 2000″, a subliniat Carl Manzano, președintele Asociației DANUBEPARKS. Pe lângă recunoașterea sa ca fiind cea mai eficientă, inovatoare și durabilă inițiativă pentru Natura 2000 și conservarea naturii în Europa la categoria “Cooperare transfrontalieră și rețele”, Asociația DANUBEPARKS a primit un premiu în bani și sprijin pentru organizarea unui eveniment local Natura 2000 .
Rețeaua DANUBEPARKS a fost înființată în anul 2009, fiind o consecinţă a apelului la cooperare în domeniul protecţiei naturii lansat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării prin Declaraţia de la Tulcea din anul 2007, și este în prezent o platformă pentru 20 de Arii Protejate din 9 țări dunărene. În ultimii ani, în cadrul unor proiecte transnaționale finanțate prin programul Uniunii Europene de Cooperare Transnaţională Sud Estul Europei (ETC-SEE), au fost implementate peste 150 de activități pentru managementul habitatelor, conservarea speciilor fanion și turismul dunărean în natură.
Sursa – dobrogeanews.ro