Procedura în cazul Dan Şova va fi reluată
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 mai 2015, 12:30
Comisia juridică a Senatului a votat, miercuri, propunerea reprezentanţilor PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul senatorului Dan Şova să fie reluată, punctul de vedere al comisiei urmând să fie înaintat Biroului Permanent.
Reamintim că Biroul Permanent al Senatului a solicitat Comisiei juridice un punct de vedere în cazul lui Dan Şova, pe baza deciziei Curţii Constituţionale, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Curtea Constituţională a României a decis pe 6 mai că hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova încalcă legea fundamentală.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat atunci că instituţia pe care o conduce va pune în aplicare decizia Curţii însă după publicarea motivării în Monitorul Oficial.
Pe 19 mai, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat: „Am sesizat Biroul Permanent, urmează să se întrunească, Biroul solicită Comisiei juridice un punct de vedere care nu trebuie neapărat să fie însuşit de membrii BP. El urmează să fie supus dezbaterii şi aprobării plenului. Aşteptăm din partea comisiei juridice o propunere care să se bazeze pe decizia Curţii Constituţionale. O propunere de a proceda mai departe”.
Pe 26 martie, Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova. Deşi mai mulţi senatori au votat pentru arestarea sa, solicitarea DNA a fost respinsă pentru că nu a întrunit majoritatea voturilor membrilor Senatului. Adică acea majoritate calificată, a susţinut la acea oră conducerea Senatului.
79 de senatori au votat pentru arestarea lui Sova, iar 67 împotrivă. Conducerea Senatului a susţinut că ar fi fost nevoie de 85 de voturi, pentru ca Şova să poată fi arestat. Puterea a invocat Statutul senatorilor şi deputaţilor, potrivit căruia, arestarea unui parlamentar se decide prin votul secret al majorităţii membrilor Camerei sau Senatului. Opoziţia a atenţionat că, potrivit Constituţiei, hotărârile Parlamentului se adoptă doar cu majoritatea senatorilor prezenţi.
În motivarea privind cazul Şova, Curtea Constituțională a României a arătat că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviințare a reținerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispozițiilor constituționale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenți la ședința plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiției.