Cine n-are voluntari … să-şi cumpere
Publicat de Florentina Stan, 21 mai 2015, 15:45
Vorba vine. Voluntarii nu pot fi cumpăraţi dar pot fi motivaţi. Îi motivează problemele pe care le văd.
Contrar curentului „după mine, potopul”, după ce şi-a externat copilul dintr-un spital în care condiţiile rivalizau cu cele din lumea a treia, un tată a revenit în spital, pentru a schimba lucrurile în bine. Nu a venit singur, ci cu o echipă de voluntari, care de câteva luni lucrează de zor la reabilitarea câtorva secţii, pe timpul lor şi pe banii lor, la care se adaugă donaţiile strânse.
Dar asta se întâmplă hăăăt departe, la Timişoara. Să ne uităm şi în ograda noastră. Militarii americani cantonaţi la Mihail Kogălniceanu au lăsat arma din mână, au luat mistria, bidineaua şi sacul cu ciment şi s-au apucat să reabiliteze un spital. La Constanţa, un ONG a strâns bani din donaţii şi a cumpărat incubatoare şi aparate, care să-i ajute să respire pe copiii născuţi prematur. O adevărată gură de aer şi la propriu şi la figurat, pentru un spital în care lipsa de fonduri e mai cronică decât tusea la un fumător cu state vechi.
Dacă ne uităm puţin înspre dosarele instrumentate de DNA, bani ar fi prin ţara asta, dar nu acolo unde trebuie. Aşa că până când se va inventa un sistem GPS pentru bani, în aşa fel încât ei să nu se mai rătăcească, povestea continuă după acelaşi scenariu: noi cerem servicii medicale – că doar plătim la CAS lună de lună, ministerul ridică din umeri şi spune că nu sunt bani.
Noi ne plângem, ministerul se vaită, medicii pleacă în străinătate pentru aici sunt prost plătiţi. Nu toţi medicii. Unii mai rămân să ceară şpagă iar alţii, care încă nu l-au uitat pe Hipocrat şi al său jurământ, rămân să ne trateze. Dar şi sistemul sanitar e bolnav. Pe el cine-l face bine? Din când în când, câte un ONG sau câte un grup de voluntari îi mai acordă primul ajutor. Bravo lor. Ruşine … cui?