(AUDIO) Sărăcia şi lipsa educaţiei, aşii din mâneca traficanţilor de persoane
Publicat de , 24 septembrie 2014, 13:58
În 2013, în România, aproximativ 480 de victime au căzut pradă traficanţilor de persoane. O hartă a judeţelor de provenienţă a victimelor arată că din judeţul Mureş au fost traficate cele mai multe persoane, peste 40, în timp ce din judeţul Constanţa au fost identificate 19, după cum a declarat Sorin Popescu, un reprezentant al Serviciului de Intervenţie în Situaţii de Trafic, Migraţie, Repatriere şi Asistenţă Stradală din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Constanţa.
Acesta a mai precizat că de la începutul anului şi până acum, la Constanţa, alţi 10 minori au ajuns pe mâna „rectrutatorilor”. Tinerele sunt cele mai vulnerabile, deoarece sunt lipsite de experienţa vieţii, sunt încrezătoare, naive şi îşi doresc un loc de muncă bine plătit.
Traficul de persoane înseamnă exploatare de orice fel, abuz, ameninţare, violenţă, desconsiderare, dar exploatarea sexuală continuă să fie una dintre cele mai răspândite forme. Potrivit specialiştilor, acesta are mai multe etape: recrutarea, transportul, vânzarea, sechestrarea, revânzarea, iar în unele cazuri, evadarea şi repatrierea.
Oricine se poate afla într-o situaţie de risc. Ne putem da seama că suntem în pericol, dacă o persoană se oferă se ne împrumute bani pentru a ne plăti biletul de călătorie sau şederea, dacă ne propune să plecăm cu documente false sau dacă nesfătuieşte să nu declarăm la punctul de frontieră motivul real al călătoriei. Totodată, trebuie să ne gândim de două ori dacă doreşte să ne păstreze cartea de identitate sau paşaportul pentru că „aşa este în siguranţă”, dacă ne cere telefonul mobil sau dacă ne sugerează să lăsăm bagajul acasă.
Traficul de persoane este o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani, precum şi cu interzicerea unor drepturi.