(AUDIO) Vorba aceea – Să vorbim corect!
Publicat de Larisa Calistru, 18 mai 2015, 08:18 / actualizat: 18 mai 2015, 12:25
Unele verbe se folosesc în mod incorect însoțite de marca reflexivă „se”(a se râde,a se merita,a se exista). Explicațiile care se pot da pentru apariția acestei greșeli sunt pe de o parte de natură gramaticală, pe de altă parte – de natură stilistică.
Prezentatoarea horoscopului de la un post de televiziune a spus așa: ”O să vă conversați mai mult în contradictoriu”. Pentru a se fi adresat corect reprezentanților unei anumite zodii, domnișoara respectivă trebuia să se adreseze fără reflexivul ‘vă’. Verbul “a conversa” este nereflexiv,prin urmare forme ca:”mă conversez,te conversezi…..” etc. sunt greșite.
Marca reflexivă e însă obligatorie când verbul este impersonal(nu are subiect personal), având în această ipostază o formă unică de persoana a III-a singular.Exemplu:”La o cafea, se conversează plăcut întotdeauna”(cu sensul Toată lumea conversează plăcut la o cafea)”.
În schimb, într-un enunț precum:”Andrei se conversează toată ziua cu prietena lui”, verbul are subiect personal(Andrei)și trebuia utilizat fără “se”.
Formele reflexive incorente sunt “scuzabile” numai când intenția stilistică(ironia)este evidentă și când sunt folosite într-un cadru de comunicare adecvat.Nu poți folosi de pildă aceste forme la un curs,într-o emisiune de știri sau într-un discurs oficial.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.