Pe lista monumentelor istorice actuale din Dobrogea ar trebui trecute și reabilitările
Publicat de Carmen Secuiu, 16 mai 2015, 16:40
Multe dintre monumentele istorice din Dobrogea au nevoie de reabilitări, pentru a ajunge în stare vizitabilă sau de mai mult confort pentru turiști.
La Capidava, de exemplu au demarat lucrările, într-un proiect cu fonduri europene, de aproximativ 75 de milioane de lei, accesate de Consiliul Județean Constanța.
Cetatea dacică va beneficia de un sistem complex de iluminare pe timp de noapte, spaţii de parcare şi alte facilităţi necesare pentru vizitatori.
În schimb rămân multe situri arheologice principale care au nevoie de restaurare sau consolidare.
Care sunt acestea, aflăm de la directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Gabriel Custurea.
”O să punem, ca în jurul Muzeului de Istorie din Constanța, pentru a atenționa vizitatorii de căderile tencuială, de cărămizi din ziduri și în primul rând, la Muzeul Cetății Histria, bandă alb-roșie”, continuă dr. în istorie, Gabriel Custurea.
Reabilitarea acestor obiective, de importanță națională și internațională ale patrimoniului cultural-istoric dobrogean, ar duce la valorificarea turistică a acestora și ar putea fi transmise, în stare bună, generațiilor viitoare, în așa fel încât, să nu ajungă pe Lista monumentelor dispărute.
”Cu banii de pe 1km de autostradă s-ar putea reabilita mai multe monumente arheologice din județ”, a mai menționat dir. Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea.
carmensecuiu@radioconstanta.ro