ORA MESEI: Plăcintă scoţiană cu ou
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 mai 2015, 13:30
Ingrediente
8 ouă medii
14 cârnăciori de porc
1 linguriţă coajă de nucşoară măcinată (măciş)
1 lingură frunze de cimbru
100g de pesmet proaspăt
500g de aluat pentru tartă
făină pentru presărat
1 lingură seminţe de susan
Mod de preparare
1. Se pun şase ouă într-o cratiţă cu apă rece. Se aduc la punctul de fierbere, apoi se iau de pe foc. Se lasă cinci minute, apoi se scot din apă şi se răcesc sub jet de apă rece. Se curăţă.
2. Se taie capetele cârnaţilor şi se scoate carnea din membrane într-un castron. Se adaugă coaja de nucşoară, cimbrul, 75g de pesmet, un ou şi nişte piper măcinat. Se amestecă totul bine, probabil va fi nevoie să faci asta cu mâinile.
3. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se tapetează o formă de plăcintă cu latura de 20cm sau o formă rotundă de tartă cu o foaie mare de hârtie de copt. Se întinde jumătate din aluat pe o suprafaţă uşor presărată cu făină şi se tapetează cu ea forma. Se presară pesmetul rămas, apoi se pune deasupra cam un sfert din amestecul de carne. Se aşază ouăle fierte şi curăţate deasupra, la distanţe egale, apoi se adună uşor carnea în jurul lor şi pe deasupra – se încearcă acoperirea lor uniformă, fără a lăsa găuri.
4. Se întinde aluatul rămas, se acoperă plăcinta, apoi se curăţă marginile de aluat. Se îmbină marginile şi se sigilează, se face o gaură în mijloc pentru eliberarea aburului, apoi se unge cu ultimul ou, bătut uşor cu o furculiţă. Se presară cu seminţe de susan, apoi se coace 30 de minute.
5. Se scoate plăcinta din cuptor şi apoi din formă, cu atenţie. Se pune pe o tavă de copt şi se dă din nou la cuptor 10 minute, ca să se rumenească pe margini. Se transferă pe un grătar de sârmă ca să se răcească, apoi se serveşte în felii groase.
Sursa – goodfood.ro