Învăţământul extremelor
Publicat de Florentina Stan, 12 mai 2015, 12:08
Este o lună mai tulbure pentru învăţământul constănţean.
Primul episod s-a derulat la un colegiu de prestigiu, unde un elev s-a umplut de fumuri, la propriu. Cum etnobotanicele dăunează grav sănătăţii, tânărul a ajuns la spital. Nu era băiat rău, spunea directorul, dar a căzut în tentaţie.
Apoi, atenţia s-a mutat asupra unei liceene. Asta pentru că ea, în timpul liber, făcea – nu teme sau referate – ci videochat. Atât ea, cât şi colega care a demascat-o pe Facebook şi nu direct la conducerea şcolii, au fost sancţionate.
Să nu uităm nici de directoarea de şcoală, care a fost dată afară, după ce pe site-ul şcolii pe care o păstorea au apărut anunţuri erotice. Şi bineînţeles că nu putem omite nici episodul în care Poliţia a fost pusă pe jar, de cei care au văzut un elev fugărindu-şi colegii cu un pistol în mână. S-a dovedit a fi un pistol de jucărie.
Cu ce se spală toate aceste pete de pe obrazul învăţământului constănţean? Poate cu succesele elevilor geniali premiaţi la concursurile internaţionale.
Poate scandalurile incendiare din şcolile constănţene pot fi stinse cu drona anti-incendiu inventată de câţiva elevi din Eforie, premiaţi cu medalia de argint în SUA, zilele trecute, devansând alte câteva sute de proiecte.
Sau poate mai îndulcim amarul cu reuşitele liceenilor premiaţi de NASA, dar care sunt nevoiţi să ceară sponsorizări pentru a merge să-şi ridice premiul. Statul le dă între 440 şi 1.300 de lei, tuturor elevilor din ţară premiaţi de NASA, după cum a decis Guvernul, săptămâna trecută. Banii ăştia le-ar ajunge să meargă până la Timişoara, cel mult. Însă Canada e hăt departe.