„Omul anului în Forțele Navale“
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 mai 2015, 08:03
84 de concurenţi s-au înscris în competiţie anul acesta, la cele douăsprezece secţiuni ale concursului concursului Omul Anului 2014
Festivitatea de decernare a premiilor s-a desfăşurat la sediul Bazei Logistice Navale „Pontica”, în prezenţa cadrelor militare.
Pentru că anul 2015 este anul veteranilor performanţele obţinute de către personalul din Forţele Navale Române, în anul de instrucţie 2014, sunt dedicate memoriei eroilor români din care şi-au jertfit viaţa în luptele pentru întregirea ţării noastre, precum şi celor 20.000 de veterani de război, pe care încă îi mai avem alături de noi, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Evenimentul a marcat sărbătorirea zilei de 9 mai, zi în care sărbătorim dobândirea independenţei naţionale, dar şi ziua in care forţele hitleriste au fost înfrânte.
În acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum și 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005).
Instrucţie şi luptă
– Locul al treilea: căpitan Crina DATCU! este ofiţer secund pe un dragor maritim
– Locul al doilea Căpitan Geanin STOIAN! este militar al Batalionului 307 Infanterie Marină. A coordonat şi a participat la toate activităţile multinaţionale din cadrul Exerciţiilor Black Sea Rotational Force în care unitatea a fost implicată.
– Locul întâi: locotenent-comandor Bogdan CURCĂeste pilot al Grupului de Elicoptere al Flotilei de Fregate.
Logistică
– Locul al treilea;căpitan: comandor Marian RÎŞNOVEANU de la Divizionul 67 nave purtătoare de artilerie.
– Locul al doilea: maior Adrian VLAD! Din cadrul Secţia 335 Logistică Mangalia
– Locul intâi: locotenent-comandor Lucian-Doru NEACŞU ofiţer la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”., prima regată a marilor veliere organizată în Marea Neagră.
Ştiinţă şi învăţământ
– Locul al treilea: locotenent Irina-Alexandra SIMION psiholog la Flotila 56 Fregate, structură a Forţelor Navale, care împlineşte săptămâna viitoare 95 de ani de la înfiinţare.
– Locul al doilea: căpitan-comandor Iancu CIOCIOI este cadru didactic la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale
– Locul întâi: căpitan-comandor Cornel-Marius ABAGIU cadru didactic la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale din Mangalia.
Cultură şi tradiţii marinăreşti.
– Locul al treilea: Maistrul militar principal Jean TUDOROF comandantul navei-bază „Dunărea”, din Secţia a II-a vedete fluviale Tulcea.
– Locul al doilea: Maistrul militar principal Relu TEODOR consilierul comandantului Flotilei 56 Fregate pentru problemele maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor profesionişti.
– Locul întâi: Maistrul militar principal Liviu TĂNASE şeful Cercului Militar Constanţa.
Navigaţie şi matelotaj.
– Locul al treilea: maistrul militar clasa a III-a Maricel BOTEZATU din cadrul Divizionului 67 nave purtătoare de artilerie.
– Locul al doilea: maistrul militar principal Marius BĂCĂOANU instructor la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale din Mangalia.
– Locul întâi: maistrul militar principal Ion STOIEAN şeful de echipaj al navei-şcoală „Mircea”.
Asigurare moral şi sănătate.
– Locul al treilea: personal civil, medic Liliana DUMITRU,medic la Divizionul de nave speciale din Mangalia.
– Locul al doilea: locotenent-colonel doctor Iana CONSTANTINESCU medicul Batalionului 307
– Locul întâi: comandorul Ciprian HANCIUC şeful Biroului asistenţă psihologică din Statul Major al Forţelor Navale.
Sport
– Locul al treilea: maistrul militar clasa a III-a Andrian BUCIOC din cadrul Batalionul 307 Infanterie Marină.
– Locul al doilea): maistrul militar clasa a IV-a Elena-Alexandra URÎTU de la Centrul 243 Radioelectronic de Observare.
– Locul întâi: maistrul militar clasa a V-a Sorin BALABAN de la Batalionul 110 Comunicaţii şi Informatică.
Voluntariat, ajutor umanitar şi asistenţă religioasă.
– Locul al treilea: preot Dumitru BOSTAN de la biserica cu Hramul Izvorul Tămăduirii de la Statul Major al Forţelor Navale.
– Locul al doilea : maistrul militar principal Ştefan NIŢU de la Divizionul 150 Rachete Navale Mangalia.
– Locul întâi: plutonier adjutant principal Liana NAUM şeful Cercului Militar Mangalia.
Comunicarea prin spaţiul cibernetic
– Locul al treilea : Căpitan-comandor Sebastian POPESCU face parte din structura Comunicaţii şi informatică a Statului Major al Forţelor Navale.
– Locul al doilea: locotenent-comandor Marius CONSTANTINESCU şeful Centrului Meteorologic al Grupului de Elicoptere de la Tuzla.
– Locul Întâ i: comandor Ovidiu ISAC din CADRUL, Centrului de Informatică al Forţelor Navale.
Soldatul universal.
– Locul al treilea: maistrul militar calasa I, Nicolae MOTOTOLEA membrul alechipajului fregatei „Regele Ferdinand”.
– Locul al doilea: sergent-major Alexandru DOBRESCU Secţia Scafandri, Forţe pentru Operaţii Speciale.
– Locul întâi: sergent-major Florin-Nicolae STAICU din Divizionul 175 Nave Scafandri.
Jurnalism, relaţii publice.
– Locul al treilea: caporal clasa a III-a Cristian VLĂSCEANU. Grupul mass-media al Forţelor Navale.
– Locul al doilea: personal civil Mihaela ZABOLODNI, referent de relaţii publice la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.
– Locul întâi: personal civil Olivia BUCIOACĂ, redactor al Grupului mass-media al Forţelor Navale.
Alături de Forţele Navale Române
Anul acesta, a fost introdusă această nouă secţiune care se adresează persoanelor din afara sistemului militar, care au depus eforturi pentru promovarea imaginii instituţiei noastre şi pentru dezvoltarea spiritului şi culturii marinăreşti.
– Locul al treilea:pictorul Nicolae GĂGEANU, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa.
– Locul al doilea: Denisa Morariu şi Liviu DOCHIŢA, Antena 3.
– Locul întâi: Cristina ŢILICĂ, TVR.
Imaginea şi vizibilitatea Forţelor Navale ale Armatei Române.
– Locul al treilea: locotenent-comandor Cristian HANU cadru didactic la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.
– Locul al doilea: comandorul conf.univ.dr. Octavian TĂRĂBUŢĂ la Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”
– Locul Întâi: Echipajul Navei-Şcoală MIRCEA
Preşedintele Clubului Amiralilor, viceamiralul în rezervă Dorin Dănilă a acordat premiul de excelenţă comandantului Navei Şcoală Mircea, Gabriel Moise.
În pararel, marinari militari au fost prezenţi pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, sâmbătă, 9 mai, în intervalul orar 18.00 – 20.30, unde au prezentat publicului expoziţii de tehnică şi armament, ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj, exerciţii demonstrative de respingere a atacului amfibiu de pe mare, standuri de prezentare ale ofertelor educaţionale ale învăţământului militar de marină, precum şi un eveniment cultural, lansarea albumului „Prodromiţa -150”, realizat după vizita echipajului Navei-Şcoală „Mircea” la Schitul Românesc Prodromu, de pe Sfântul Munte Athos.
După mai bine de 80 de ani, marinarii militari au ajuns din nou pe Muntele Athos, în timpul marşului de instrucţie al Navei-Şcoală Mircea.
Legătura dintre marinarii militari şi comunitatea monahală de pe Sfântul Munte Athos datează din anul 1923, când elevii şcolilor de marină de atunci au făcut prima escală, într-un voiaj de studii.
Ultima vizită la aceste mănăstiri a avut loc în anul 1933. Delegaţia marinarilor militari a adus pe Sfântul Munte, la Mănăstirea Prodromu, spre sfinţire, copia icoanei Prodromiţa, pictată pentru biserica ce se construieşte în prezent în curtea Statului Major al Forţelor Navale.