Mormântul Hipogeu din vechiul Tomis, după 27 de ani de la descoperire își caută alt loc de veci!
Publicat de Carmen Secuiu, 10 mai 2015, 07:46
O parte a falezei din dreptul Plajei Modern din Constanța este în pericol să se prăbușească şi pune în pericol și mormântul Hipogeu, situat la intersecția străzii Ștefan cel Mare cu bulevardul Mircea cel Bătrân.
Mormântul Pictat, cum i se mai spune, rămâne unul dintre cele mai frumoase obiective istorice ale bătrânului Tomis, una dintre comorile orașului nostru milenar.
Acesta a fost descoperit în anul 1988 și are pereții pictați cu simboluri paleo-creștine: ”Iepurele ce mănâncă struguri”, ”potârnichile” sau ”păuni”.
Acest monument istoric este și acum închis vizitelor turistice și condamnat la degradare din lipsă de fonduri. Cu detalii, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea.
Frescele care s-au conservat pe pereţii cavoului se vor distruge dacă se va schimba microclimatul în care s-au conservat din anul 330 d. Hr.
O deschidere a monumentului funerar impune investiţii de milioane de lei pentru microclimatizare şi conservare.
Până când se vor găsi banii necesari, aproximativ 8 milioane de lei, frescele din mormântul Hipogeu, care a fost protejat de arheologi cu o baracă, pot fi admirate în imaginile expuse într-o sală a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa, a mai adăugat dr. Gabriel Custurea.
carmensecuiu@radioconstanta.ro