Preşedintele Iohannis: Problema defrişărilor ilegale va ajunge în CSAT
Publicat de Bogdan Comșa, 9 mai 2015, 18:06
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, sâmbătă după-amiaza, că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.
„Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați” – a scris Iohannis pe Facebook.
Protestele au fost organizate în mai multe oraşe din ţară – Bucureşti (unde, la ora 18.00, în jur de 2.500 de oameni au ieşit în stradă), Alba Iulia, Sibiu, Timişoara, Baia Mare, Braşov, Cluj, Focşani, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgovişte, dar şi în diaspora: la Londra, Madrid, Montreal, Munchen, Paris, Stockholm şi Viena.
La Constanţa, protestul va fi organizat duminică, la ora 12.00, în faţa mall-ului din Parcul Tăbăcăriei, sub deviza „DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa”. Amănunte, AICI.
Preşedintele Iohannis a fost în centrul unor controverse, în ultima perioadă, după ce a fost acuzat că protejează interesele unei firme austrice care exploatează lemn din România.
Holzindustrie Schweighofer a fost acuzată, la rândul său, că încurajează tăierile ilegale de păduri.
Premierul Ponta a exploatat momentul, scriind, sâmbătă, tot pe Facebook: „Săptămâna viitoare trebuie să ne luptăm să trecem Codul Silvic, ca să nu se mai taie pădurile de către tot felul de firme din străinătate, protejate de lobby-uri din #România.
Sunt convins că toți parlamentarii noștri vor fi de partea bună și vor vota pentru binele pădurilor și, de fapt, pentru binele românilor”.
Atacul vine după ce Ponta a fost criticat de Iohannis, pentru că premierul a efectuat o vizită în statele arabe, fără să-l consulte pe şeful statului.
Este de amintit, în acest context, un proiect de lege înaintat în vara anului 2014 de 38 de deputaţi PSD, prin care Codul Silvic urma să fie modificat, permiţând defrişarea unor suprafeţe de păduri prin introducerea lizierelor în intravilan, fapt care ar fi favorizat demararea unor proiecte imobiliare.