Bilanţul minivacanţei de 1 Mai: aproape 100 de mii de turişti, 12,5 milioane de euro cheltuite
Publicat de Bogdan Comșa, 4 mai 2015, 18:09
99.000 de turiști și-au petrecut minivacanța de 1 Mai în stațiunile din țară, unde au cheltuit aproximativ 12,5 milioane de euro, potrivit analizei realizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Vremea nefavorabilă de la sfârșitul săptămânii trecute nu a stricat planurile de vacanță ale românilor de 1 Mai și aproximativ 99.000 de persoane au înnoptat în unitățile de cazare din stațiunile din toată țara, cu aproximativ 9% mai multe decât în 2014.
”Ploile care au cuprins toată țara în ultimele zile nu i-au împiedicat pe români să-și facă bagajele și să plece în minivacanță. Chiar dacă anul acesta, Ziua Internațională a Muncii a venit la trei săptămâni după Paște, iar mulți români și-au consumat bugetul alocat pentru distracție, unii dintre ei au găsit totuși resurse pentru o nouă vacanță scurtă”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Turiștii au cheltuit în stațiunile românești în această perioadă, doar pe cazare, peste 20 milioane de lei.
Nu doar hotelurile și cluburile au avut de câștigat zilele acestea, ci și barurile și restaurantele.
”Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 35 milioane de lei în toate destinațiile turistice din țară doar din mâncare şi distracţie, în condițiile în care un român a cheltuit în medie aceeași sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare și mic dejun”, a adăugat Dragoș Răducan.
La această sumă se adaugă peste 20 milioane de lei pe cazare și mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanța de 1 Mai în țară de 55 de milioane de lei (aproximativ 12,5 milioane de euro).
În ceea ce privește destinațiile interne alese de turiștii români, topul este condus de departe de turismul rural. Tarifele rezonabile și posibilitatea de a sta aproape de natură au făcut ca peste 40.000 de români să aleagă această opțiune.
Numărul celor care au petrecut minivacanța într-o stațiune de la malul mării a fost cu puțin mai mare decât în 2014, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%,din totalul locurilor pregatite, Mamaia a rămas stațiunea de la mare preferată de români.
Din 15.234 de locuri puse la dispoziție, peste 14.000 de locuri au fost vândute în această perioadă. Cele mai solicitate structuri de cazare au fost hotelurile de 3 și 4 stele. În acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispoziția turiștilor aproximativ 35.000 de locuri de cazare în structurile clasificate, din totalul de 83.941.
În comparație cu nordul litoralului, în structurile de cazare din sud gradul de ocupare a fost cu mult mai scăzut, aproximativ 10%, iar în multe dintre unitățile clasificate deschise în această perioadă nu a existat cerere de cazare. Un număr mai mare de turiști au ajuns în unitățile dotate cu baze de tratament.
Cei mai mulți turiști care și-au petrecut minivacanța de 1 mai la malul mării au fost tineri. Aceștia au preferat Mamaia datorită posibilitităților variate de distracție, iar cluburile și barurile au fost principalele atracții. Alături de Mamaia, și stațiunea Vama Veche s-a aflat în preferințele tinerilor.
Chiar dacă la munte s-au anunțat precipitații, 21.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 12.000 de români au ales să-și facă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. Mult mai puțini români s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba despre 1.000 de persoane, în special pescari pasionați și turiști dornici de inedit.
Pe de altă parte, aproximativ 8.000 de români au profitat de zilele libere pentru a merge în străinătate, dar numărul acestora a scăzut cu 7% față de anul 2014. Cea mai solicitată destinaţie a rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.