România oferă 2 milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 aprilie 2015, 15:00
După aproape un an de negocieri cu proprietarii lucrării, Ministerul Culturii a oferit 2 milioane de euro. De zece ori mai puţin decât ultimul preţ cerut.
În aceste condiţii, „Cuminţenia” va fi vândută celorlalţi cumpărători interesaţi şi cel mai probabil va fi scoasă din ţară, conform stiri.tvr.ro.
După opt luni de negocieri, tărăgănate şi de schimbarea a trei miniştri ai Culturii, numirea unei comisii şi-apoi ai unor noi experţi, statul român a început negocierea directă cu proprietarii „Cuminţeniei pământului”. Discuţiile se poartă departe de ochii presei.
Surse apropiate proprietarilor ne-au dezvăluit, în exclusivitate, că prima ofertă făcută de Ministerul Culturii pentru capodopera lui Brâncuşi a fost de un milion de euro, deşi preţul cerut este de 20 de milioane. Pentru că proprietarii nu au fost de acord, a mai urmat o negociere, iar ministerul a dublat suma, scrie stiri.tvr.ro.
Urmează o nouă întâlnire la care avocatul proprietarilor „Cuminţeniei pământului” speră să obţină o ofertă finală. Ca să încheie negocierile cu statul român şi să demareze procedurile de vânzare către celelalte părţi interesate. În toamnă, printre cumpărători era şi Muzeul Tate din Londra, dar s-a retras descurajat de negocierile care s-au prelungit cu statul român.
Printre cei care-şi doresc acum cea mai valoroasă operă de artă a lui Brâncuşi, aflată pe teritoriul României, e şi un om de afaceri arab, care deţine o colecţie impresionantă într-un muzeu de artă modernă din Paris, un muzeu privat din Austria şi o asociaţie de colecţionari din Olanda.
Capodopera poate fi scoasă din ţara pentru a fi expusă. Legea nu prevede clar un termen fix în care să fie readusă în ţară. Aşa că aceasta poate sta în străinătate foarte mulţi ani, dacă este pusă în valoare, pentru a fi văzută de un număr cât mai mare de persoane.
Sursa – stiri.tvr.ro.