(FOTO) Mircea Diaconu în Deltă: „România este o ţară ecologică din cauza sărăciei”

Publicat de magda.chirana, 16 aprilie 2015, 13:55
Preocupările pentru o mai bună promovare a Deltei Dunării şi posibilităţile de finanţare ale proiectelor din zonă au fost dezbătute de vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, Mircea Diaconu cu reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale şi ai mass media la o pensiune din Murighiol.
Concluziile au fost prezentate astăzi autorităţilor locale tulcene, odată cu obiectivele din domeniul patrimoniului cultural aflate în atenţia Parlamentului European.
Europarlamentarul Mircea Diaconu efectuează o vizită de documentare în câteva localităţi tulcene, în calitate de raportor al Parlamentului European pe tema patrimoniului cultural european.
Mircea Diaconu a declarat că România este o ţară ecologică din cauza sărăciei şi că degeaba se aştern strategii pe hârtie, dacă nu pot fi mobilizaţi oameni, autorităţi care pot să schimbe lucrurile.
Singurii care au răspuns afirmativ invitaţiei la această întâlnire au fost membrii Asociaţiei Grupului Local pentru Pescuit Durabil, asociatie prin care au fost atraşi bani europeni.
Europarlamentarul Mircea Diaconu a mai precizat că, din păcate, în Delta Dunării sunt multe zone unde nu se păstrează aspectul tradiţional: acoperişul din stuf a fost înlocuit, ferestrele tradiţionale au fost înlocuite cu geamurile termopane, meseriile vechi sunt pe cale de disparitie, iar modul de viaţă specific deltei suferă schimbări importante.
Pe lângă fondurile structurale există multe alte posibilitati de finanţare, despre care nimeni nu ştie mai nimic. De exemplu, există programul cultural – ”Europa Creativa” – care a fost accesat doar de 11 beneficiari, ceea ce înseamnă că în şapte ani, România și-a adus aportul în programul european cultural intr-o extrem de mică măsură. Mai mult decât atât, există un Forum Cultural European, care se organizează la Bruxelles, din doi in doi ani, în cadrul căruia ţara noastră este aproape absentă, participând cel mult trei sau patru persoane,de pildă, meşteşugari sau muzeografi.
După modelul altor ţări europene, s-ar putea realiza o ”rută culturală”, cu cetăţile din zonă, sau în anumite comune din Delta Dunării, în funcţie de specific, pot fi făcute muzee complementare ori reţele de muzee. Ceea ce este cel mai important, finanţare europeana ar putea exista, important este ca toţi cei implicati să iasa din zona de confort şi să incerce să deschidă uşi.
În curând, pe site-ul europarlamentarului vor exista informatii despre toate fondurile europene disponibilie, despre posibilitatea românilor de a merge gratuit la Bruxelles să-şi prezinte oferta, totodată, va fi realizată şi o hartă a patrimoniului ”rănit”, adică o platformă pe care oricine poate expune orice legat de turism, tradiţii, meşteşuguri, muzee, cetăţi şi nu numai.