Complexul Razim Sinoe, mai bogat în şalău
Publicat de magda.chirana, 16 aprilie 2015, 10:36
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării realizează, în această perioadă, repopularea cu şalău a Complexului lagunar Razim-Sinoe.
Este vorba de repopularea cu peste 500 de cuiburi cu icre embrionate de șalău create de specialiştii Institutului Național de Cercetare Delta Dunării, la sediul Bazei de Cercetare Enisala.
Capacitatea stației de reproducere natural — dirijată a șalăului este de 2 000 cuiburi de icre embrionate.
Un cuib de icre embrionate conține 30 000 de icre din care rezultă în anul trei de creștere un număr de 80 — 100 pești de consum cu greutatea de 1,5 kg.
Zona Razim-Sinoe a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de pești de apă dulce al României, dintre acestea specia șalău având cea mai însemnată valoare comercială.
Lagunele Razim și Sinoie au un deosebit potențial de hrană naturală pentru șalău, reprezentată de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici în număr foarte mare.
Încă din anul 1939, fosta Stațiune Hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înființat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o stație de reproducere natural dirijată a șalăului, cu scopul de a asigura popularea de susținere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrana existente chiar și în anii cu reproducere naturală slabă.
Popularea cu icre embrionate de șalău produse în stația Enisala s-a efectuat anual în cantități variabile, cu excepția perioadei 1999-2001, când activitatea stației a fost oprită din motive financiare.
Popularea cu icre embrionate de șalău a fost finanțată până în anul 2002 de către ARBDD Tulcea în calitate de administrator al resursei piscicole și ulterior de către SC PISCICOLA TOUR JURILOVCA, în calitate de concesionar al dreptului de pescuit în complexul lagunar Razim-Sinoie.
Populările efectuate în perioada 2002-2004 au avut efectul redresării producției de șalău din ultimii ani.