Ministerul Sănătăţii lucrează la o lege a vaccinării
Publicat de Bogdan Comșa, 16 aprilie 2015, 00:29
Semnalul de alarmă tras de specialişti privind scăderea numărului de vaccinări şi, deci, creşterea riscului reapariţiei unor boli foarte grave nu a rămas fără ecou.
Proiectul legii vaccinării va fi elaborat împreună cu specialiştii în domeniu şi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi va fi aplicat numai după ce va fi supus dezbaterii publice.
Ministerul Sănătăţii doreşte reglementarea acestui domeniu, ţinând cont de campaniile susţinute împotriva imunizării şi de numeroasele sesizări venite de la specialişti cu privire la scăderea numărului de vaccinări.
Comunicatul postat de site-ul ministerului precizează că legea va fi bazată pe informare şi conştientizare a necesităţii vaccinării şi nicidecum pe impunerea de sancţiuni cu închisoarea pentru părinţii care refuză imunizarea copiilor.
La noi în ţară, acoperirea vaccinală se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării.
Contraindicaţiile medicale ocupă locul al doilea în acest clasament, urmate de disfuncţionalităţi în furnizarea vaccinului.
Părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii îi expun, printre altele, riscului schilodirii, în urma îmbolnăvirii de poliomielită.