(AUDIO) Vorba aceea – Cum e corect : Paște sau Paști?
Publicat de Larisa Calistru, 12 aprilie 2015, 16:06
De Sărbătoarea Învierii Domnului, ne bucurăm şi, aşa cum este firesc, facem urări celor dragi. Este posibil ca, într-o astfel de situaţie, să avem o ezitare în momentul în care adresăm urarea din titlu, ezitare generată de întrebarea care formă este corectă : Paşte sau Paşti ?
În DOOM 2 (cea mai recentă ediţie a Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), substantivul propriu care denumeşte Sărbătoarea Învierii Domnului este consemnat cu semnul exclamării înainte, ceea ce înseamnă că, în comparaţie cu ediţia anterioară a dicţionarului, s-a produs o schimbare, impusă (cum s-a întâmplat în cazul multor cuvinte) de uzul limbii, de faptul că mulţi vorbitori, o perioadă îndelungată, au folosit o anumită varianta a unui cuvânt, chiar dacă era considerată ca fiind incorectă.
Mai exact, dacă, până la un anumit moment, singura formă corectă a cuvântului în discuţie era Paşti, în prezent, ambele – Paşte/ Paşti – sunt acceptate de norme.
Sunt corecte, aşadar, oricare dintre formulările : Paşte fericit!/ Un Paşte fericit ! (nu Paşti fericit !), Sărbătoarea Paştelui, Sărbătorile Paştelui, Sărbătorile Paştilor, Sărbătorile de Paşte, Sărbătorile de Paşti.