(Audio) Vorba aceea – Să vedem ce înseamnă
Publicat de Larisa Calistru, 10 aprilie 2015, 07:34
Fiecare dintre noi are cel puțin un nărav.Termenul provine din slavă(nravu) și înseamnă obicei rău,deprindere negativă,viciu,patimă,pasiune ori apucătură,fire,temperament.
Este un substantiv de genul neutru, cu pluralul “năravuri”, care intră și în componența diverselor expresii sau proverbe:
Exemple: a se învăța cu nărav – a se obișnui să ceară, să pretindă ceva ca pe un drept al său
Spunem despre o persoană că a dat în năravul jocului de noroc – aceasta însemnând că a căzut în patima unui joc din care poți câștiga sau pierde bani.
S-a învățat cu nărav – așa caracterizăm pe cineva care s-a obișnuit cu o acțiune nedorită, care și-a însușit o deprindere rea.
Năravul din fire n-are lecuire – este expresia utilizată atunci când vorbim despre cineva care are deprinderi și caracter care nu se vor schimba niciodată.
Lupu-și schimbă părul,dar năravul ba – sunt sigură că utilizați expresia foarte des în zilele noastre. Oricat si-ar schimba infatisarea,oricat si-ar controla aparentele, manifestarile, un om ramane cu predispozitiile si defectele naturale, chiar daca reuseste, temporar, sa si le deghizeze.
Și nu uitați vorba aceea…M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.