Duminica Floriilor. Tradiţii şi semnificaţii
Publicat de Florentina Stan, 5 aprilie 2015, 10:30
În 5 aprilie 2015, credincioşii ortodocşi marchează Duminica Floriilor, iar cei catolici şi protestanţi, Sfintele Paşti. Anul acesta, Paştele este sărbătorit la o diferenţă de o săptămână în tradiţiile creştine apuseană şi răsăriteană. Diferenţa este cauzată de regula pe care bisericile orientale o respectă în ceea ce priveşte pascalia, şi anume dacă Duminica Paştilor cade în timpul Paştelui evreiesc, sărbătoarea se mută cu o duminică mai târziu.
Semnificaţia religioasă a Floriilor
Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2000 de ani, ca un om umil, călare pe un măgar, dar era aclamat de mulţime ca un împărat. Evangheliile spun că oamenii îl primeau aşa pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse nu cu mult timp înainte: învierea lui Lazăr.
Entuziasmul mulţimii nu era împărtăşit şi de liderii religioşi ai evreilor. Ei vedeau în Iisus un blasfemiator şi plănuiau să îl pedepsească. Planul avea să le reuşească peste puţin timp, în ziua de vineri, când Iisus avea să fie răstignit. Intrarea Domnului în Ierusalim deschide Săptămâna Pătimirii, cele mai dramatice zile din viaţa lui Iisus.
În amintirea întâmpinării Domnului în Cetatea Ierusalimului cu ramuri de finic, credincioşii care participă astăzi la liturghie vor primi ramuri de salcie, sfinţite printr-o rugăciune specială, rostită de preoţi la sfârşitul slujbei.
Obiceiuri de Florii
– Se sfinţesc ramurile înmugurite de salcie şi se stropesc cu apă sfinţită, cu ele se fac coroniţe cu care împodobesc icoanele şi ferestrele;
– Ramurile sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite la vindecarea bolilor;
– În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele.
– La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiaţi să îşi dăruiască ramuri de salcie în această zi.
– De Florii, este bine să se mănânce peşte, este, cum se spune, dezlegare la peşte;
– Se spune că tot ce se găteşte din peşte în aceasta zi are puteri tămăduitoare. De aceea, cine mănâncă peşte în Duminica Floriilor se va lecui de orice boală;
– Despre vremea din ziua de Florii se crede că se va repeta în prima zi de Paşti;