(AUDIO) România, refugiu pentru străini
Publicat de Adrian Băncilă, 1 aprilie 2015, 14:40
România este una dintre țările preferate de străini pentru studii. Zeci de mii de studenți au preferat să studieze în 204 în țara noastră. În Dobrogea, cei mai mulți migranți cu formă de ședere legală provin din Turcia și Republica Moldova.
„Pentru studenți este destul de ușor. Fiind tineri, se adaptează repede, deja sunt familiarizați cu un mediu intercultural. Printre probleme cu care se confruntă se numără necunoașterea limbii române, dar și necunoașterea mediului legislativ din România. Pentru aceasta, Centrul pentru Resurse Civice oferă cursuri gratuite de limbă română, precum și informații și consiliere pentru o mai bună cunoaștere a legislației din România“, spune Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice.
Nidia Galicia Mora este din Mexic. De doi ani urmează cursurile de masterat la Universitatea Ovidius din Constanța, pe domeniul Diplomație și Relații Internaționale. Spune că principala problemă întâlnită în România a fost birocrația.
„Cred că, pentru mine este un avantaj faptul că sunt din Mexic. Am văzut că, uneori, sunt mai amabili cu mine. Dar, dacă am nevoie de o adeverință trebuie să aștept mult timp, iar uneori informațiile nu sunt identice. Unii oameni îmi spun ceva, iar alții, altceva și este o problemă pentru mine. În Mexic, o adeverință se obține mai repede“, spune Nidia.
Dacă își va găsi un loc de muncă, Nidia spune că va rămâne în România. Nu exclude posibilitatea întoarcerii în Mexic, acolo unde o așteaptă familia.
În afara străinilor care vin să studieze în România, la frontiere ajung și cei care vor să se refugieze aici. Acești sunt conduși la centre specializate, spune comisarul șef Alexandru Pătrășcoiu, reprezentantul Serviciului pentru Imigrări Constanța.
„Cei care vor să depună cerere pentru azil sunt conduși către un centru de cazare a străinilor care solicită azil. Cele mai apropiate de județul Constanța sunt la Galați și la București“, spune comisarul șef Alexandru Pătrășcoiu.
Putătorul de cuvânt al Biroului București al Agenției ONU pentru Refugiați, Gabriela Leu, spune că „atunci când o persoană nu se poate pune sub protecția statului său, deoarece are o temere de persecuție bine întemeiată, acea persoană se află în situația de a apela la protecție internațională. De cele mai multe ori, aceste persoane, migranții, își pun viața în mâinile traficanților“, mai spune Gabriela Leu.
Există cazuri în care străinii încearcă să intre ilegal în țară. Cei mai mulți provin din Orientul Mijlociu. Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța, Petrișor Irimia, spune că un astfel de caz a fost descoperit la sfârșitul lunii februarie. O ambarcațiune a fost depistată de polițiștii de frontieră în largul Mării Negre. La bordul navei au fost descoperite 70 de persoane.
„Au fost descoperiți 43 de bărbați, 20 de femei, 7 copii, de diferite naționalități: Siria, Iran, Irak, Turcia“, spune Irimia.
Reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Constanța spun că există o procedură specială în cazul persoanelor care intră ilegal în România.
„Acestora li se întocmesc acte de urmărire penală pentru trecerea frauduloasă a frontierei, după care sunt conduși la Centrul de Cazare a Străinilor Otopeni pentru luare în custodie publică“, spune comisarul șef Alexandru Pătrășcoiu.
Din 1991 și până în prezent, aproximativ 25 de mii de persoane au cerut protecția Statului Român. Dintre acestea, cinci mii au reușit să o obțină. Conform datelor Agenției ONU pentru Refugiați, în 2014 au fost depuse peste 1600 de cereri pentru azil, iar în primele două luni ale anului 2015, numărul acestora a fost de peste două sute.