Binele și răul, realul și fictivul, în poveștile copilăriei noastre
Publicat de Carmen Secuiu, 31 martie 2015, 15:53
Poveștile copilăriei care creează imaginea unei lumi minunate, în care binele învinge întotdeauna răul, îi determină, în general, pe cei mici să aleagă modelul cel bun.
Dar, sunt și alte povești care, dacă sunt puse în scenă, pe melodii încântătoare și cu multe lumini colorate, chiar dacă au personaje negative sau momente de cruzime devin preferate pentru cei mai mici spectatori de teatru.
”Probabil că am auzit de nenumărate ori povestea Capra cu trei iezi, dar nu am perceput-o ca pe una horror, niciodată”, spune profesorul de religie, Adrian Cheagă.
Să ascultăm și ce secvențe, au reținut unii dintre preșcolari dintr-o altă poveste pusă în scenă pentru ei, ”Punguța cu doi bani”.
Deși, noi adulții nu mai percepem așa poveștile violente sau pe cele cu un mesaj trist, pentru cei mici totul este nou, iar abordarea acestor subiecte, este dificilă.
Copiii trebuie să învețe, în primul rând să facă diferența dintre real și fictiv și, că în viață, la fel ca în poveste există reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte. Dacă cineva nu o face înseamnă că este „personajul negativ” și va suferi consecințele faptelor sale.
Aceasta îi determină pe oameni, încă din copilărie să devină responsabili.
carmensecuiu@radioconstanta.ro