AUDIO | Turismul din Tulcea, prins între controale, birocrație și activități „la negru”

Publicat de Doina Sirbu, 29 aprilie 2025, 11:53
Săptămâna trecută, Prefectura Tulcea a organizat o întâlnire care a adus la aceeași masă reprezentanții instituțiilor publice și operatorii turistici. Discuțiile, deseori tensionate, au scos la iveală un adevăr incomod: turismul din județ se transformă tot mai mult într-un test de reziliență care pune la încercare capacitatea statului și a mediului de afaceri de a colabora într-un context economic tot mai fragil.
De la început, problemele au fost adresate franc de către reprezentanții mediului privat. Un operator din Mahmudia a descris situația concurenței neloiale:
„Ce facem cu concurența neloială? În jurul meu, roiesc bărci. Bineînțeles, fără niciun fel de taxă plătită, fără niciun fel de autorizație. Îmi face concurență mie, eu plătesc și sunt corect în ceea ce înseamnă datoriile față de stat. De ce nu mă ajută statul să nu am concurență neloială? De ce din Mahmudia sunt 10-15 pensiuni autorizate, în rest, încă de 5 ori pe atât care au și afiș la poartă, dar nu sunt autorizate? De ce să merg eu să alerg, să-i dau pe aia-n gât? Sunt organe care pot să controleze și să facă treaba asta.
E loc pentru toată lumea. Dar trebuie să plătim cu toții. Nu doar noi, primii la control. Când vine controlul la ăla mic, închide poarta. Eu nu pot să închid poarta. Trebuie să rămân acolo. Ori sunt corect, ori îmi plătesc amenda. Dar încerc să fiu cât se poate de corect.
Vrem să simțim sprijinul autorizațiilor. Mi se spune, «nu avem legislație». Păi și ce, trebuie să o scriu eu?”
Oficialii prezenți au recunoscut că există mai multe probleme atunci când vine vorba de controlul persoanelor fizice neautorizate. Daniel Petrov, inspector șef al ISU Tulcea, a precizat:
„Controlăm, pe baza unor documente clare, entitățile care sunt luate în evidență, celelalte entități sunt verificate doar la sesizare. Ca atare, pentru a putea stârpi acest flagel, pentru că este foarte clar că nu este în regulă ce se întâmplă, avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră pe baza unor sesizări.
Nu ne putem autosesiza pentru că nu știm ce se întâmplă în acel UAT. Dar în secunda în care noi avem o sesizare, aceea obligatoriu trebuie să fie verificată și vă garantez, cel puțin vorbesc în numele instituției mele, vor fi luate și măsuri drastice. Dar trebuie să avem și informații necesare din UAT-ul respectiv. Deci cred că una din căile pentru a stârpi această chestie e ca și dumneavoastră să ne sesizați acest fapt neconform.”
Dar, pentru cei autorizați, realitatea este alta: controale repetate, amenzi și o presiune constantă din partea autorităților. Un alt participant a povestit:
„Avem deja câteva probleme: partea de concurență neloială, partea de supracontrol în anumite ipostaze. Am avut în Jurilovca anul trecut, controale la unități de patru ori într-o vară… unități care sunt nou-nouțe. Da, poate acolo a apărut într-o poză, o muscă, într-un colț, dar știm și noi cum se întâmplă lucrurile. Dacă intrăm pe Booking, pe Turist Info și pe alte platforme, vom găsi cel puțin 200 de unități de cazare în județul Tulcea care nu sunt clasificate, nu sunt autorizate. Deci nu trebuie să vină cineva cu o plângere.”
Situația delicată a fost prezentată în amănunt și de Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării:
„Probabil că toată lumea înțelege că e un efort comun al nostru, al tuturor. Noi, să aducem turiști, să oferim servicii cât mai bune, să încasăm bani ca să ne plătim taxe și salariați.
Dacă e să intrăm în detaliu, pot intra în detaliu la foarte multe aspecte. Că vorbim despre turism la negru, de exemplu, pentru excursiile în Delta Dunării, în mare parte, bărcile sunt autorizate, dar conducătorii de pe acele bărci nu au cărți de muncă. Și nu mă refer la agenții economici, mă refer la gospodăriile care vin și îți iau turistul de la hotel fără carte de muncă, fără nimic și ți-l plimbă la 80% din preț. Iar noi asigurăm salariați, carte de muncă, cazare, masă. În Delta Dunării trebuie să le asigurăm toate aceste lucruri pentru că altfel nu-ți vine nimeni. Trebuie să-i și plătești ca atare, mult mai bine decât pe uscat sau pe litoral.
Pe urmă, al doilea punct major este asigurarea mesei. Masa este asigurată în gospodării, atât în Sulina, Crișan, Mila, putem enumera probabil toate localitățile, și se cunosc aceste locații. Ei au cel mult cazare, camere de închiriat. Și masa ce presupune? Asigurarea întregului sector sanitar-veterinar, trebuie să ai niște circuite, trebuie să ai tot felul de lucruri, trebuie să ai angajați specializați pe acele domenii, pe care nu le întrunesc niciunul.”
O altă temă importantă a fost birocrația sufocantă care descurajează inițiativa legală. O antreprenoare din Jurilovca a detaliat:
„Cred că există această teamă de a intra în sistemul privat, știind că este foarte stufos acest proces. Eu, când am înființat societatea, m-am lovit de niște probleme. Nu știi exact unde trebuie să te autorizezi, nu te duci undeva și acolo îți spune, vezi că trebuie să faci aia, aia, aia, aia. Nu îți spune nimeni că tu ești o unitate pentru care cel mai bine ar fi să funcționezi într-un anume fel.
Eu cred că dacă autoritățile ar veni cumva în întâmpinare cu o consiliere, în primul rând, pentru cei care doresc să se implice și noi, din partea cealaltă, am veni să-i împingem către autorizare și am ști unde să-i trimitem să fie consiliați, este posibil să găsim o soluție ca numărul celor care încep să-și desfășoare activitățile legal să crească.”
Peste toate, planează o neîncredere adâncă în instituțiile statului. Administratorul unui hotel din Sfântul Gheorghe a spus răspicat:
„Dacă sunt câteva probleme asupra cărora agenții economici ar vrea să aibă sprijin din partea instituțiilor statului și văd că la astfel de întâlniri nu se rezolvă nimic, aveți săli goale, ca asta. Motivul pentru care nu sunt suficienți agenți economici aici este că nu există încredere din partea noastră în instituțiile statului.
Una din întrebările mele este legată de target-urile de amenzi date de către conducătorii instituțiilor celor care pleacă. Vă spun din experiență, pentru că eu sunt consultant și am mai multe hoteluri în administrare în toată țara, nu numai județul Tulcea, și sunt agenți de la toate aceste instituții care vin și spun «trebuie să-ți dau o amendă minimă, chiar dacă n-ai nimic, că trebuie să fac target».”
Redactor: Andreea Dorobăț