Povestea unui pelican din Delta Dunării, eliberat în zona de reconstrucție ecologică Carasuhat
Delta Dunării găzduiește cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa.

Publicat de Doina Sirbu, 28 aprilie 2025, 14:06
Povestea a început la sfârșitul lunii octombrie când unul din inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării l-a găsit umblând rătăcit pe o stradă din Mahmudia. Juvenilul de pelican comun era rănit în zona gâtului și mult prea slăbit pentru a putea zbura și a-și găsi singur hrana.
Prin urmare, a fost adăpostit, îngrijit și hrănit cu atenție de către inspectorul ecolog până la venirea primăverii, când s-a recuperat suficient pentru a putea fi reintegrat în mediul natural.
Pelicanul a fost eliberat în zona de reconstrucție ecologică Carasuhat, zonă bună de hrănire, unde exista un grup pelicani comuni. În următoarele zile va fi monitorizat pentru a observa cum s-a acomodat în noua familie. Aici, beneficiind de protecția adulților, poate reveni la ritmul obișnuit de viață pentru specia lui.
România este una dintre puținele țări din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus).
Delta Dunării găzduiește cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, Roșca – Buhaiova, care a beneficiat de statut de protecție încă din anul 1940, fiind înscrisă în anul 1970 pe lista mondială a rezervațiilor biosferei.
Dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant, colonia de la Roșca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creți efectivul este mult mai mic, de circa 400 de perechi cuibăritoare, specia fiind periclitată la nivel mondial și inclusă în categoria „Vulnerabil” pe Lista Roșie IUCN.
Sursă: ARBDD