Între ape și povești, Mila 23 își așteaptă oaspeții

Publicat de Doina Sirbu, 24 aprilie 2025, 15:28
Pe canalele Deltei, primăvara aduce pelicani, lebede, egrete și… turiști. La Mila 23, gazdele locului se pregătesc de oaspeți cu tot ce au mai bun, de la preparate tradiționale și deserturi lipovenești făcute în casă, la plimbări printre nuferi și povești spuse din barcă.
Cristian Cacencu, proprietarul uneia dintre pensiunile din sat, spune că cererea tot mai mare pentru excursii a dus la diversificarea ofertei turistice:
„Anul acesta am diversificat gama de excursii, am adăugat o excursie, să se vină tot pe traseul turistic nr. 1, să se vadă flora, fauna și la venire, nu direct, pe Dunăre. După care am lungit excursiile, deoarece turiștii noștri cer mai multe excursii. În Delta Dunării, în afară de gastronomie, principalul interes este pentru excursii. La venire sunt lacurile Văcarul și Ligheanca, care sunt fenomenale. Se mai face, ocazional, și o excursie la apus pe lacul Ligheanca, care, din punctul meu de vedere, e cel mai frumos apus pe care l-am văzut oriunde în lume.”
Turiștii sunt încurajați să petreacă aici măcar câteva zile, pentru a descoperi pe îndelete frumusețile Deltei.
„Pachetul nostru este de 3 nopți, 4 zile. Cam așa este tot sezonul. Acesta este minimul de care are nevoie un turist să înțeleagă Delta, să ne înțeleagă obiceiurile, gastronomia, să putem să-l purtăm prin mai multe etape, să observe exact cum se schimbă lucrurile, că un pește poate fi făcut în foarte multe feluri. Chiar și 3 zile e puțin, dar e o experiență care îl face pe om să revină, să mai descopere și alte lucruri. La noi, pachetul turistic începe de la 1.800 de lei de persoană și include toate excursiile, mesele, micul dejun, bineînțeles, și pescuit în incinta pensiunii. Avem pontoanele noastre la Dunărea Veche și canal în spate, unde se poate pescui. Avem locuri de joacă pentru copii, piscină.”
Loredana Barbăneagră, proprietara unui punct gastronomic local din Mila 23, și-a propus ca anul acesta să promoveze un model diferit de turism, în care vizitatorii sunt invitați să încetinească ritmul și să savureze fiecare moment:
„Tot timpul căutăm să introducem preparate noi și să diversificăm puțin. Anul acesta vrem să introducem meniuri de weekend, poate și o degustare de vin, o asociere cu preparate. Turismul care s-a creat de-a lungul anilor, doar vin în excursie, mănâncă foarte repede și pleacă mai departe ca să apuce să vadă toată Delta și vrem puțin anul ăsta să schimbăm conceptul, să-l facem un turism mai lent. Să facem oamenii să se simtă mai bine în Delta, să nu mai fie pe fugă, că e păcat, e foarte frumoasă Delta. Am mai renovat, am mai făcut spații noi, terase noi, să fie frumos pentru oameni. Avem spațiu din curte, avem și o terasă la malul lacului unde se poate lua masa. Încercăm să mai creăm preparate, să le respectăm pe cele tradiționale, dar, în același timp, să mai facem și preparate noi, tot felul de experimente, să zic așa. Prima oară le experimentăm pe noi, abia după le punem în meniu.”
Autenticitatea stă în detalii – iar în gospodăria Loredanei, detaliile chiar contează.
„Încercăm cât mai mult din ceea ce punem în farfurie să fie autentic, nu cumpărat din supermarketuri sau din alte părți. Ce ține de, să zic așa, preparate procesate sau semiprocesate din pește, cum ar fi scrumbia afumată, zacusca de pește, scrumbia marinată, tot ce servim noi la aperitiv, ni le facem singuri. Noi afumăm, noi preparăm și ni le conservăm pentru a le pune pe masă oamenilor.”
Pentru Loredana, locul secund obținut la categoria „Sate de Poveste” din cadrul competiției „Destinația Anului 2025”, confirmă munca de echipă și implicarea comunității din ultimii ani.
„Să fim acolo în topul destinațiilor turistice nu este un lucru ușor. Cred că nici nu ne-am fi imaginat acum câțiva ani că am putea ajunge acolo, dar asta denotă că munca noastră a dat roade și ne-am făcut cu toții treaba, ca și comunitate și ca implicare. Mila 23 a fost o destinație destul de atrăgătoare pentru oameni și probabil datorită așezării, că suntem în mijlocul deltei și, practic, suntem înconjurați de apă. Poate foarte mult datorită lui Ivan, că ne-a purtat numele peste mări și țări și, cred că, prin toată lumea. Dar, cu toate astea, poate și mai multă lume o să audă acum de noi și o să fie interesată să vadă de ce ne-am clasat pe acest loc, să vadă dacă, într-adevăr, ne ridicăm la nivelul de locul doi, dintre atâtea sate de poveste câte există în România.”
Redactor: Andreea Dorobăț