Funeralii Papa Francisc- conclavul papal va avea loc în maiestuoasa Capela Sixtină
Papa Iulius al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo sarcina de a picta frescele din tavan.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 aprilie 2025, 18:20
După moartea Papei Francisc, cardinalii Bisericii Romano-Catolice se vor aduna la un moment dat luna viitoare pentru a alege un nou papă în una dintre cele mai faimoase clădiri din lume, Capela Sixtină. Iată câteva lucruri interesante despre această capelă, conform Reuters.
Numită după papa Sixtus al IV-lea şi construită între 1473-81, Capela Sixtină are 40 de metri lungime, 13 metri lăţime şi 21 de metri înălţime, fiind luminată pe ambele laturi de ferestre înalte.
Papa Iulius al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo sarcina de a picta frescele din tavan, finalizate între 1508 şi 1512. Frescele prezintă scene din Vechiul şi Noul Testament, cea mai faimoasă fiind „Crearea lui Adam”, în care Dumnezeu întinde degetul pentru a atinge mâna întinsă a primului om.
Mai bine de 20 de ani mai târziu, Michelangelo a primit sarcina de a picta uimitoarea „Judecată de Apoi” pe peretele din spatele altarului, care a fost dezvelit în 1541.
Michelangelo a fost acuzat imediat de imoralitate şi obscenitate pentru înfăţişarea unor personaje goale într-o biserică. După moartea sa, a fost adoptată o lege prin care trebuiau acoperite organele genitale considerate ofensatoare. În acest sens, elemente ulterioare au fost adăugate de un ucenic.
Pereţii laterali au fost decoraţi de alţi artişti, printre care Pietro Perugino, Sandro Botticelli şi Domenico Ghirlandaio.
Din 1980 până în 1994, specialiştii au condus unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de restaurare de artă din lume, îndepărtând secole de murdărie şi funingine acumulate, care închiseseră la culoare frescele. Rezultatele i-au divizat pe experţi şi pe amatori, unii criticând culorile pe care le considerau prea aprinse.
Capela Sixtină a fost folosită pentru prima dată pentru un conclav după moartea lui papei Sixtus al IV-lea, în 1484. O serie de conclave au fost ţinute în alte locuri, printre care, în secolul al XIX-lea, Palatul Quirinal, un fost palat de vară al papilor, în prezent reşedinţa oficială a preşedintelui italian.
Aproximativ 6,8 milioane de persoane au vizitat în 2023 Muzeele Vaticane – unde se află Capela Sixtină -, al doilea cel mai vizitat muzeu din lume după Luvru, potrivit site-ului specializat Statista.com.
Scriitorul german Goethe remarca odată: „Fără să fi văzut Capela Sixtină nu este posibil a-ţi forma o idee despre ce este capabil să realizeze omul”.
Sursa – Agerpres