„Ora cu și pentru animale”, opționalul școlar ce ar putea intra în oferta națională de învătământ din 2026

Publicat de Doina Sirbu, 22 aprilie 2025, 09:10
Directorul Direcției Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, Hilde Tudora, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că ministrul Daniel David dorește ca „Ora cu și pentru animale” să devină opțional la nivel național. Aceasta a explicat că există șanse ca opționalul să intre în oferta națională în februarie 2026, urmând să fie introdus în toată țara începând cu anul școlar 2026-2027.
- Hilde Tudora și Daniel David s-au întâlnit pe 10 aprilie la Minister pentru a discuta despre importanța și viitorul acestui opțional. Amintim că opționalul a fost introdus pentru elevii de clasa a V-a și a VI-a din școlile din județul Ilfov începând cu acest an școlar, după cum a semnalat Edupedu.ro.
„A fost foarte deschis [n. red. ministrul Daniel David]. Sincer, nu mă așteptam să nu fie. E totuși profesor de științe cognitive. A înțeles imediat că e nevoie de așa ceva. Pentru că toate problemele din societate pleacă de la lipsa de educație. Mi-a zis să facem toate procedurile necesare ca acest opțional de Ilfov să devină opțional la nivel național, că e deschis și susține categoric acest proiect”, a spus directorul Direcției Protecția Animalelor.
Întrebată care sunt pașii care trebuie urmați pentru ca opționalul să fie introdus la nivel național, Hilde Tudora a precizat că urmează o serie de proceduri birocratice care trebuie duse la capăt până în februarie 2025.
„Din păcate, de pași birocratici nu scăpăm. Practic, până în luna februarie, noi trebuie să demonstrăm că acest opțional are greutate. Să-l promovăm bine în rândul părinților pentru că ei aleg opționalul. Apoi, să organizăm concursuri, să participăm la tot felul de dezbateri, să demonstrăm că există componenta socială – că scopul opționalului e dezvoltarea unei calități/aptitudini a elevului”.
„Dacă reușim să facem tot ce ne-am propus, în luna februarie opționalul nostru intră în oferta națională de opționale. De ce în februarie? Pentru că în luna februarie se stabilesc opționalele care se predau anul următor. Cu alte cuvinte, dacă opționalul nostru este aprobat de minister până în februarie, el devine opțional în toată țara din toamna lui 2026”, a mai adăugat ea.
La aceste ore de curs participă și animale de companie, a menționat Hilde Tudora: „Am mai mers și mergem în școli cu câini pentru adopție, câini polițiști. Am mers chiar și cu o găină, Bertha, crescută ca animal de companie. Am fost la ore și cu pisicul nostru de la birou, Willy, care are un singur ochi. Știți ce au înțeles copiii? Că nu contează cum arătăm. Că toate animalele și toți oamenii sunt la fel, merită iubire și respect”.
În cadrul orelor, elevii vor dobândi cunoștințe de care au nevoie în viața de zi cu zi, a motivat aceasta: „Nu îi învățăm lucruri așa generale despre animale. Am căutat să facem o materie care real are treabă cu realitatea. De pildă, nu învățăm despre lei și elefanți. Învățăm să nu mai hrănim urșii când plecăm la munte cu părinții, să ne sterilizăm câinele din curte, să ne sterilizăm pisica, să adoptăm, să cumpărăm ouă de la găini crescute în aer liber, învățăm legi, să sesizăm abuzurile etc”.
La întâlnirea cu Daniel David a fost prezent și cățelul Alfie, adus de Hilde Tudora. Inițial, acesta nu a fost lăsat să intre de agenții de pază, însă Daniel David a permis ca Alfie să intre. În acest context, directorul Direcției Protecția Animalelor IF a subliniat faptul că speră că animalele de companie vor fi acceptate în toate instituțiile și magazinele din țară.
„Inițial, Alfie nu a avut voie să intre. Dar l-am anunțat pe domnul ministru, care a fost foarte deschis. Mă așteptăm să fim opriți la pază, asta e România, dar eu sunt optimistă […]. Se poate – ușor, ușor, ne schimbăm mentalitatea. E o formă de respect să fim acceptați pentru că avem de mână un copil ori în lesă un cățel. Și vă mai spun ceva: cine pleacă de acasă cu câinele la o instituție sau la mall are un câine cuminte. E un stres și pentru proprietar să plece cu câinele în colectivitate, dacă el nu e obișnuit și educat”.
Interviul integral îl puteți citi aici.
Sursă: edupedu.ro