Județul Constanța, sub Cod Galben de viscol
Vizibilitate scăzută și risc ridicat de carosabil alunecos pe drumurile din județ și autostrăzile A2 și A4.

Publicat de Adina Sîrbu, 10 aprilie 2025, 21:09 / actualizat: 10 aprilie 2025, 22:57
Dobrogea se află sub avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite până la ora 23.00. Meteorologii au emis pentru județul Constanța, între 17.30 și 19.30, și o avertizare nowcasting Cod Portocaliu de intensificări ale vântului cu rafale de 70…90 de km/h, fiind emis mesaj RO-Alert de vreme severă.
Din cauza fenomenelor meteo extreme, mai multe localități au rămas fără energie electrică, iar drumarii au fost nevoiți să acționeze în zonele afectate de ninsori,
Potrivit reprezentanților Prefecturii Județului Constanța, echipajele CNAIR au intervenit cu material antiderapant pe drumurile naționale din sudul și nord-vestul județului Constanța, astfel că, la ora 20.00, pe Autostrada A4 și A2, carosabilul este umed, dar continuă să ningă viscolit.
Totodată, pe DJ 223 și DJ 391A Băneasa-Dobromir, echipe de la societatea Drumuri Județene au acționat cu utilaje cu lamă și material antiderapant.
Din cauza vântului puternic, în localitatea Independența nu sunt alimentați cu energie electrică aproximativ 100 de utilizatori, din satele Fântâna Mare, Olteni și Movila Verde.
Ninsorile se opresc în această noapte, dar temperaturile vor coborî până la -3 grade și există riscul formării de polei.
În aceste condiții, polițiștii rutieri atrag atenția că, pentru reducerea riscului de accidente generat de vizibilitatea scăzută sau carosabilul alunecos, este extrem de important:
– să echipați autovehiculul cu anvelope aflate în parametrii de uzură;
– să pregătiți autovehiculul înainte de plecarea în cursă, prin: alimentarea cu lichid de parbriz și verificarea funcționării sistemului de dezaburire;
– să adaptați viteza la starea carosabilului, în special unde configurația drumului și condițiile de vizibilitate impun reducerea vitezei (curbă, pantă, poduri);
– să mențineți o distanță suficientă față de autovehiculele care circulă în fața sau din sens opus, pentru oprirea în siguranță sau pentru a evita frânarea ori manevrele bruște;
– să evitați depășirile cu trecere peste axul drumului, în condiții de vizibilitate redusă;
– să circulați cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei.
Diferențele de temperatură și precipitațiile favorizează apariția poleiului pe timp de noapte, iar starea carosabilului este afectată îndeosebi pe tronsoanele de drum cu valori scăzute de trafic, în curbe, pante sau pe poduri și pe drumurile în rambleu înalt față de nivelul terenului.
Poliția Rutieră monitorizează condițiile de drum pe principalele artere din județ, informează participanții la trafic cu privire la măsurile sau restricțiile instituite și colaborează cu administratorii drumurilor publice pentru asigurarea viabilității acestora, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.