Protest la Prefectura Constanţa faţă de cazul Dan Şova
Publicat de Bogdan Comșa, 27 martie 2015, 19:01 / actualizat: 28 martie 2015, 11:36
În jur de 50 de persoane s-au strâns vineri seara, la ora 18.00, pe platoul Prefecturii Constanţa, pentru a protesta faţă de modul în care conducerea Senatului l-a scăpat pe Dan Şova de confruntarea cu judecătorii.
Cei mai mulţi dintre manifestanţii de astăzi au peste 50 de ani, spre deosebire de mitingurile din noiembrie 2014, când au fost prezenţi, în mare majoritate, tinerii.
Ei scandează lozinci împotriva lui Dan Şova şi a premierului Victor Ponta. Totodată, ei susţin că Parlamentul nu îi mai reprezintă şi solicită dizolvarea acestui for. De asemenea, este acuzată imunitatea parlamentarilor, care, in unele cazuri, functioneaza ca o piedică pentru Justiţie.
Printre protestatari au sosit şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar cu aspiraţii politice, precum Mihai Petre, preşedintele Asociaţiei M10 Constanţa. Este prezent, de asemenea şi liderul Asociaţiei CONSTANŢA IA ATITUDINE – ACIA, Andrei Popescu.
Un protest similar, la care au participat în jur de 200 de persoane, a avut loc miercuri, la Bucureşti, chiar în ziua votului, iar altele sunt programate vineri seara în mai multe oraşe din ţară. Cea mai mare participare este la Cluj Napoca, unde 400 de oameni protestează în stradă.
Vă reamimtim că DNA trimisese Senatului, în urmă cu câteva zile, două solicitări privind încuviinţarea reţinerii şi, ulterior, arestării senatorului PSD Dan Şova, acuzat de comiterea unor fapte de corupţie în legătură cu mai multe contracte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
Numele premierului a fost, de asemenea, vehiculat în acest caz, din postura de avocat angajat de firma lui Dan Şova, iar Ponta a respins toate acuzaţiile privind comiterea unor nereguli.
79 de senatori au votat miercuri în favoarea cererii DNA, 67 „contra”, iar 5 s-au abţinut. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a considerat că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviinţarea solicitărilor DNA, însă nu a redactat un document oficial, conform legii, privind rezultatul procedurii.
Contestatarii lui Tăriceanu susţin, însă, că actul normativ invocat de acesta tocmai fusese declarat neconstituţional şi că se aplică un articol din Constituţie care ar fi permis reţinerea lui Şova pentru 24 de ore şi, ulterior, trimiterea în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.
Situaţia a provocat reacţii din partea ambasadelor occidentale, care au subliniat că nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, iar imunitatea parlamentarilor nu trebuie să fie un obstacol în calea Justiţiei.
Ulterior, DNA şi, mai târziu, preşedintele Klaus Iohannis au cerut ca situaţia să fie rezolvată de Curtea Constituţională, care să se pronunţe în privinţa conflictului de natură constituţională existent între Parchetul de pe lângă Instanţa Supremă şi Senat.